Korak unazad

Miloš Vasiljević
Korak unazad

Vjerski velikodostojnici trebalo bi da na ovim trusnim područjima spuštaju tenzije, pozivaju na mir, šire ljubav i vjeru, ma kome se Bogu molili, i budu spona između naroda koji ovdje žive.

Poruke, odnosno strijele koje je odaslao imam Amir Mahić iz Kozarca kraj Prijedora, gdje je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a pravoslavnu crkvu “sektom” samo su dolile ulje na vatru.

Obični ljudi se pitaju kuda sve ovo vodi. Zašto oni podgrijavaju situaciju, ne birajući riječi? Da stvar bude gora, i hodža iz Bihaća Muharem Štulanović nastavio je sa vrijeđanjem nazivajući Republiku Srpsku “genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara”. Odakle mu pravo za takvo nešto? Da li je dotični uopšte svjestan koliko vrijeđa Srbe?

Govor mržnje širi se ni manje, ni više nego iz džamije. Bogomolje bi trebalo da sabiraju ljude i budu putokaz stavu da tu žive njihove komšije druge vjeroispovijesti, sa kojima je život i saradnja moguća. Nažalost, ovdje imamo čistu suprotnost. Ovakvi istupi BiH vraćaju korak unazad, ako je uopšte i išla naprijed.

I dok u većini slučajeva, iza margina popularnosti i društvenih mreža, Srbi i Bošnjaci imaju korektan odnos u multietničkim gradovima, gdje dijele dobro i zlo, ovakve kvalifikacije i napadi imama opominju nas da su skrenuli sa pravog puta. Tenzije se ne spuštaju, što potvrđuje i jučerašnji natpis “Alahu-ekber” u Banjaluci, i to u blizini dječijeg igrališta, ispisano zelenom bojom sa jasnim simbolima zvijezde i polumjeseca.

Islamska zajednica u BiH urgentno mora da uputi izvinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi kako bi se tenzije smirile, jer kome ovakve poruke mogu dobro donijeti? Uz to, politički establišment u FBiH ne smije da ćuti, jer ako se ne oglase, znači da to i odobravaju.

Verbalni radikalizam, koji je prisutan posljednjih mjeseci, potrebno je u korijenu presjeći.

Sjetimo se i fudbalskog turnira i sarajevskih uzvika “Ubij Srbina”, a što je poražavajuće, baš to su pjevala djeca koja jedva i da znaju pisati slova.

Da bi baš ta djeca odrastala u normalnoj atmosferi kao i njihovi vršnjaci, ma bilo koje vjere i nacije, važno je i da crkveni velikodostojnici ponesu funkcije koje obavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana