Korak nade

Anita Janković-Rečević

Kupovinom robotskih mašina i uvođenjem ove usluge zdravstveni sistem Srpske odmakao je daleko u modernizaciji, koja i jeste cilj Republike, s obzirom na brojna ulaganja posljednjih godina

Svaka ulaganja imaju veliki značaj, ali novac koji bude uložen za stvaranje boljih i savremenijih uslova liječenja najbolje je utrošen novac, s obzirom na benefite i višestruku korist koju takvi potezi donose.

Najbolji primjer je kupovina robota za rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u kretanju, zahvaljujući kojem je za oko godinu dana u Srpskoj rehabilitovano više od 140 pacijenta, tačnije oko 60 mališana i 80 odraslih osoba. Ti mali i veliki pacijenti, osim što su dobili priliku da vježbaju pokrete uz pomoć savremenog robota, kojeg odmila zovu “čika Gvozden”, sada imaju i nadu u bolju budućnost i sigurniji korak.

Zahvaljujući sistemu za robotski potpomognutu rehabilitaciju, koji je kupljen novcem sakupljenim u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je održana krajem 2018. godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, djeca i mladi sa smetnjama u razvoju više ne moraju odlaziti u inostranstvo i izdvajati po nekoliko hiljada evra po tretmanu. Kupovina četiri savremena uređaja za robotski potpomognutu rehabilitaciju pacijenata u Srpskoj, posebno onih najmlađih, bio je potez koji treba pozdraviti, jer se krenulo ka sistemskom rješavanju problema koji je mnogim porodicama remetio san.

Korak više ka rješavanju tog problema učinjen je početkom juna ove godine, kada je Fond zdravstvenog osiguranja RS započeo finansiranje te usluge koju pacijentima pruža Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci. Finansirajući robotsku asistiranu rehabilitaciju djece i mladih sa smetnjama u razvoju, Srpska se svrstala u rijetke zemlje u regionu čije obavezno zdravstveno osiguranje pokriva tu uslugu.

Kupovinom robotskih mašina i uvođenjem ove usluge zdravstveni sistem Srpske odmakao je daleko u modernizaciji, koja i jeste cilj Republike, s obzirom na brojna ulaganja posljednjih godina. Milioni maraka su investirani u gradnju novih bolnica, adaptaciju domova zdravlja, nabavku savremenih mašina, specijalizaciju ljekara u zemljama regiona i svijeta, uvođenje novih procedura liječenja i savremenih terapija.

Pronalaženje trajnih rješenja obaveza je institucija Srpske i u godinama koje dolaze. Nažalost i dalje je mnogo hroničnih problema u zdravstvu za koje mora biti pronađeno rješenje. Neophodno je da ulaganja budu nastavljena i u budućnosti, naročito jer savremeno doba sa sobom donosi neke novo bolesti za koje ranije nismo ni znali a koje su, nažalost, sada često smrtonosne.

Sačuvati zdravlje stanovništva mora biti prioritet. Uticaj ljudskih resursa na privredni rast i razvoj jedne zemlje u savremenim uslovima života postaje presudan pa je tako zdravlje ljudi odlučujući faktor ekonomskog razvoja. Bez ulaganja u zdravstveni sistem, koji je žila kucavica svake zemlje, ne možemo računati na prosperitet. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana