Korak nade

Željka Domazet

Nakon više od dvije decenije prvi čovjek Bošnjaka Bakir Izetbegović posjetio je prvi put mjesto stradanja Srba na Kazanima iznad Sarajeva.

Na tom stratištu do kojeg se i danas može doći jedino pješke, Izetbegović je položio cvijeće i kazao da je trebalo da dođe i ranije. Poručio je i da do tog mjesta treba da bude izgrađen put i postavljena spomen-ploča koja će generacije koje dolaze opominjati da se nikada, nigdje i nikome ne ponovi slična sudbina.

Veli Izetbegović da je posjeta ovom mjestu stradanja njegov lični čin i da se na njega odlučio upravo u vrijeme ramazanskog posta, kada se, po muslimanskom običaju, čisti duša od svih ovozemaljskih grijehova.

Svako iole častan će u svakom slučaju pozdraviti ovakav čin, kako zbog odavanja počasti nevinim žrtvama, tako i zbog činjenice da su Izetbegović i najviši zvaničnici iz stranke koju vodi, i pored brojnih negodovanja njihovih sunarodnika, otišli na Kazane.

Ono što je najvažnije u cijeloj priči jeste činjenica da je Izetbegović poručio da njegov dolazak na ovo mjesto ne znači da je on ispunio svoju obavezu, već da sve žrtve treba pronaći i dostojno sahraniti, a sve krivca kazniti.

Možda zato ovaj Izetbegovićev potez bude jedan korak ka boljoj budućnosti ovih prostora. Korak ka pomirenju i suživotu, ali i korak ka tome da konačno rasvijetlimo neke stvari iz prošlosti. Ova posjeta daje nadu da će monstruozni zločini na Kazanima konačno biti rasvijetljeni.

Jer sarajevski Srbi u proteklom ratu jesu ubijani i bacani u jame na Kazanima. Jer njihova tijela do dana današnjeg nisu pronađena, pa nemaju ni groba niti su dostojno sahranjeni. Jer krivci za njihovu stravičnu smrt nikada nisu kažnjeni.

A njihova tijela, kao i svih nestalih u BiH, treba pronaći, da bi, ako ništa drugo, makar njihove porodice imale koliko-toliko mira. I da bi, konačno, dočekale pravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana