Korak ispred

Anita Janković Rečević
Korak ispred

Da se najbolje uči iz iskustva godinama se činilo kao potpuno pogrešna fraza na primjeru pojave poplava u Srpskoj, ali na osnovu najnovijih događaja stiče se utisak, bar prividno, da smo mrvicu naučili kako se treba nositi s prirodnim nedaćama.

Ovog puta alarm o mogućim poplavama upalio se nekoliko dana prije rasta vodostaja i izlivanja potoka, rijeka i rječica iz korita.

Republička uprava civilne zaštite sredinom prošle sedmice upozorila je na obilne padavine i mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka, naročito Drine.

Kao posljedica upozorenja formirana su i tri centra iz kojih je praćena situacija na terenu, odnosno u Foči, Višegradu i Trebinju, lokalitetima kojima je prijetio najveći rizik.

Takođe, lokalnim zajednicama naređeno je da pročiste rizične kanale, bujične potoke, angažuju ljudstvo kao i postojeću i dodatnu mehanizaciju iz privatnog sektora. Da li su svi poslušali tu zapovijest, ispostaviće se naknadno, ali već sada se može reći da je rezultat preventivnog djelovanja minimalna šteta na terenu od one koja je mogla biti.

Ovaj put Srpska je bila korak ispred vremenskih neprilika, što treba biti šablon u svim kriznim situacijama.

Danas, u 21. vijeku, kada je tehnologija uznapredovala i napreduje iz dana u dan i kada se kiša, snijeg, oluje, grad mogu predvidjeti danima unaprijed ne smiju se dešavati situacije kojima smo svjedočili godinama unazad, a to je da su iznova i iznova, pri svakoj jačoj kiši, domovi građana Srpske bili na udaru poplava i štete koju voda ostavi za sobom. 

S takvim problemima najčešće su se borili stanovnici Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora ali i Srpca, Bijeljine, Gradiške, Jezera i drugih lokalnih zajednica koji imaju tu (ne)sreću da kroz njih protiču potoci i rijeke.

Da su vlasti malo uradile po tom pitanju rečeno je već bezbroj puta, ali velika odgovornost je i na stanovništvu.  Ne možeš sagraditi kuću na obali rijeke i čuditi se ako voda uđe unutra. Padavine se ne mogu spriječiti ali takva gradnja i te kako može i mora.

Takođe, svaki “bijes” prirode mora biti upozorenje građanima da više povedu računa o sredini u kojoj žive. Bacanje kabastog ili bilo kojeg drugog otpada u rijeke može imati samo negativne posljedice, ništa dobro. Zato lokalne zajednice od sada pa nadalje treba redovno da proširuju korita i uklanjaju otpad iz začepljenih kanala kako bu nabujala voda imala gdje oteći, ali i da povedu računa ko to baca smeće u rijeke i kazne ih propisno.

Ako već nemamo novca za izgradnju velikih i modernih nasipa bar možemo svi zajedno biti odgovorniji i preduzeti minimalne napore u čišćenju jer je najnoviji primjer pokazuje da preventivna reakcija daje rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana