Korak do pobjede

Milijana Latinović

Virus korona je i dalje tu među nama, iako mnogo slabiji nego u novembru prošle godine, kada se činilo da će od siline udara tog sićušnog neprijatelja puknuti zdravstveni sistem.

Bez obzira na to što se situacija bar donekle stabilizovala, odgovornost i oprez nam stalno moraju biti na umu, jer ne znamo do kada će sve ovo trajati i kada bi mogao da uslijedi novi talas korone.

Prva količina ruskih vakcina, koja je već stigla u Republiku Srpsku, uliva nadu da nas od pobjede u ovoj borbi, koja traje skoro godinu dana, dijeli još jedan korak, “mali za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo”.

Među prvima u redu za vakcinu već ove sedmice trebalo bi da se nađu zdravstveni radnici koji brinu o pacijentima hospitalizovanim u “kovid” odjeljenjima. I treba da budu.

Najveći teret pandemije, uz one koji su na svojoj koži osjetili sve muke koje nosi korona, podnijeli su upravo ljekari, medicinske sestre i drugo osoblje u “kovid” odjeljenjima. 

Osim što su svakodnevno izloženi zarazi i smrti gledaju u oči, oni su najviše uskraćeni za zagrljaje najmilijih.

Naravno, vakcinu, rusku, kinesku ili neku drugu koja bude stigla u Srpsku, primiće samo onaj ko to bude želio, jer imunizacija je dobrovoljna.

Međutim, svaki put kada pomislimo na to da li treba ili ne da se vakcinišemo, moramo imati na umu činjenicu da je vakcina oduvijek važila za najveće dostignuće čovječanstva i da se samo zahvaljujući vakcinaciji stalo u kraj zaraznim bolestima koje su uzimale živote.

I korona je napravila haos u našim životima.

U potpunosti je promijenila sve naše navike i natjerala nas da igramo po njenim pravilima.  Ne treba da nas zavaraju brojevi koji su ovih dana nešto manji u odnosu na mjesec ili dva ranije. Već smo vidjeli da je ovaj virus podmukao i da vreba iza svakog ćoška, zato mjesta za opuštanje nema.

Ne smijemo pokleknuti sada kada smo nadomak pobjede, jer vakcinacija će doprinijeti kolektivnom imunitetu, a onda ćemo valjda svi zajedno prodisati.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da i u danima koji dolaze poštujemo sve mjere propisane s ciljem suzbijanja širenja virusa, da nosimo zaštitne maske, držimo rastojanje i ne okupljamo se u većim grupama. Sve to dugujemo sebi i svojim bližnjima. Samo ako ostanemo zdravi, imamo šansu da iskorijenimo ovu pošast koja nam se natovarila na leđa.

Nije kraj svijeta ako u kafićima nema muzike uživo, sve će biti nadoknađeno kada ovo jednom prođe. A proći će. Mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana