Koordinaciona katastrofa

Svjetlana Šurlan

Brojne agencije i druge institucije na nivou BiH odavno su "zrele" za brisanje sa platnog spiska buyeta. Svoje mjesto na toj listi pronašlo je i Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spasavanje - ako se poslije majskih poplava i "ažurnosti" koju su pokazali uopšte tako i može zvati.

Izvještaj o (ne)radu ovog tijela pokazao je njihovo pravo lice u vrijeme kada se zemlja borila sa podivljalim rijekama da bi se što više zaštitilo stanovništvo od katastrofe i sve ono za šta su godinama radili i odvajali "od usta".

A šta je u tim danima radilo Koordinaciono tijelo? Spavalo. Nije ih bilo nigdje - ni u salama na sastancima, ni na terenu među narodom. Zametnuo im se svaki trag, sve dok nisu prošli najgori majski dani koje će se godinama pamtiti i prepričavati, a zemlja obnavljati i oporavljati.   

Da nisu ništa radili i da su nespremno dočekali ove poplave, možda i ne treba toliko da čudi ako se vrati film unazad i vidi njihov prošlogodišnji "angažman" kada se zemlja borila sa požarima.

Jedino čime mogu da se "pohvale" u svom radu su sjednice koje su nerijetko završavale uspješno, a jedan od razloga nefunkcionalnosti je svakako i konstantni pokušaj "jedne" strane da određuje stavove "druge" strane.

Kao i u većini institucija BiH koje su nefunkcionalne, glavni kamen spoticanja je neslaganje oko toga da li je nešto u njihovoj nadležnosti ili ne.

Dok iz Srpske konstantno poručuju da ne mogu baš sve da rade organi na nivou BiH, u Federaciji se uporno oglušuju o to i tjeraju po svome.

Iz situacije u situaciju se pokušava raditi ono što ne bi trebalo, a primjer za to su upravo i sjednice ovog Koordinacionog tijela, koje je usljed prirodnih katastrofa pokušavalo da se bavi pitanjem NATO vježbi u BiH.

Pored Predsjedništva, Ministarstva inostranih poslova, Savjeta ministara, Parlamenta BiH i drugih koji bi možda i mogli da se bave ovim pitanjem, ovo Koordinaciono tijelo je našlo za shodno da ga stavi na dnevni red.

Dok god se u institucijama BiH ne bude znalo ko šta radi, ko odlučuje, a ko sprovodi odluke, neće biti napretka, a kamoli efikasnih institucija koje rade u interesu naroda.

Sve u svemu, ovo tijelo bi poslije majskih poplava moglo da bude i preimenovano u Koordinaciono tijelo za štetu i bijeg, ako uopšte i opstane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana