Kontrola na granicama

Svjetlana Šurlan

Zbog straha od terorizma evropske institucije intenzivno rade na kreiranju novih propisa kako bi se borile protiv ovog zla.

Usljed iščekivanja novih mjera za sprovođenje kontrola na spoljnim granicama EU, BiH se opet, po ko zna koji put, našla kao primjer za neuređeno društvo.

Iako je donesen zakon kojim se kažnjavaju oni koji odlaze na strana ratišta i oni koji ih vrbuju, institucije BiH po svemu sudeći nisu mnogo uradile kako bi spriječile radikalne islamiste da djeluju na ovim prostorima.

To je konstatovala i EU i dala se na kreiranje propisa kojima će pooštriti kontrole na granici sa BiH, jer kako su poručili iz Brisela, upravo su BiH, Kosovo i Sandžak područja na kojima postoji opasnost od terorizma i sve veće radikalizacije.

Osnovni razlog za ovakvo mišljenje je taj što je veliki broj osoba iz ovih krajeva otišao na strana ratišta, prvenstveno u Siriju i Irak, od kojih su mnogi i stradali tamo, ali se određen broj njih i vratio na Balkan.

Upravo je povratak ratnika i njihovo dalje djelovanje u fokusu interesovanja bezbjednosnih službi.

Iako u graničnim policijama BiH i Hrvatske tvrde da još ne sprovode pojačane kontrole, do toga će sasvim sigurno doći u bliskoj budućnosti.

Komitet za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta bavio se juče ovim pitanjem, odnosno ulaskom/izlaskom državljana trećih zemalja u EU i stvaranjem Evropskog sistema graničara za kontrolu spoljne granice Unije.

Koliko ozbiljno pristupaju problemu terorizma pokazuje da više tijela EU istovremeno radi na propisima za ovu oblast, a krajem sedmice će se terorizmom i kontrolom granica baviti i Savjet EU.

Jedino u BiH smatraju da je dovoljno što je donesen zakon da se kažnjavaju oni koji odlaze na strana ratišta.

Domaćim zvaničnicima je već odavno postalo jasno da se BiH u svijetu spominje najviše po negativnim pokazateljima, po dnu raznoraznih ljestvica... Očigledno da nemaju namjeru da to mijenjaju, iako su zbog toga izabrani od naroda. Smatraju da je tu Unija, da ona treba sve da odradi. A nama kako bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana