Kontrola granica

Anita Janković-Rečević

Prijetnja terorizmom i sve veća radikalizacija utjerale su strah u kosti građanima u gotovo cijelom svijetu, a najveća napetost osjeti se u Evropskim zemljama, čije su metropole u posljednje dvije godine u više navrata bile mete zloglasnih terorista.

Ratnici sa dugačkim bradama postali su noćna mora stanovništva na najstarijem kontinentu, a strah od mogućeg povratka islamističkih boraca sa sirijskog ratišta koji su državljani zemalja EU natjerala je Evropu da stavi prst na čelo i zamisli se nad sudbinom svojih građana. 

Nekontrolisane i slabe državne granice u ovom slučaju potencijalni su ubica Evrope, zbog čega su se čelnici Evropskog parlamenta odlučili da pooštre kontrole na spoljnim granicama  Unije.

Od petka svako ko pokuša ući u zonu šengena biće izložen sistemskoj kontroli kroz dvije baze podataka. Svaki putnik, bio građanin EU ili tzv. trećih zemalja biće "skeniran" kroz  nacionalne Informacijske sisteme zemlja i Interpolovu bazu podataka.

Nažalost, te strože mjere već prvog dana prouzrokovale su gužve, a nervozni putnici satima su čekali na prelazima i samim tim postali kolateralana šteta mjera koje su osmišljene da ih zaštite. Građani BiH zasigurno će se naći pod lupom, s obzirom na to da u evropskim krugovima kruže priče, za koje postoje i činjenice, da je BiH leglo terorista. Upravo zbog toga može se očekivati da će vlasnici pasoša sa zastavom BiH zasigurno biti striže kontrolisani. 

Osim toga, dodatni problem i ljagu na domaće stanovništvo bacaju i institucije BiH koje su nažalost, malo ili bolje rečeno nimalo uradile da bi iskorijenile to zlo 21. vijeka i uhvatile se u koštac sa ovim problemom.

Poslije terorističkih napada u Londonu, Parizu, Nici, Berlinu… pojačane kontrole na granicama mogle su se i očekivati. Bilo je samo pitanje dana kada će Evropska unija, koja je svjesna opasnosti, tu odluku i donijeti.

Na kraju krajeva, bolje je sate i sate provesti u kontrolisanju na granicama, nego dopustiti teroristima da neopaženo uđu u neku od zemalja i sprovedu svoj cilj za koji su i obučavani. Jasno je da će, zbog njih, trpjeti i nedužni putnici, ali, u ovom slučaju opravdana je ona stara izreka - bolje spriječiti, nego liječiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana