Kontejneri istorije

Darko Momić

U Srebrenici je počela isporuka stambenih kontejnera za privremeni smještaj 13 interno raseljenih porodica na području ove opštine. Kontejneri za stanovanje dodjeljuju se porodicama iz srebreničkih sela čije su kuće u ratu uništene i još nisu obnovljene.

Ova jučerašnja vijest na najbolji način pokazuje koliko je političkom Sarajevu i onima koji poslije prošlonedjeljne haške presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću šire mržnju protiv Srba i Srpske u stvari stalo do Srebrenice i Srebreničana. Da im je i malo, a kamoli iskreno stalo, bio bi ih stid do neba zbog saznanja da poslije milijardu maraka donatorskih sredstava koja su se slila u Srebrenicu tamo ima kuća koje još nisu obnovljene. Ali nemojte se nadati da će da se zastide, jer njih ne zanima ni ko živi, ni kako se živi u Srebrenici. Njima Srebrenica treba samo kao podmetač za bljuvanje mržnje prema “genocidnoj tvorevini” ili kako reče građanski firer Reuf Bajrović “kopiletu genocida”. Fuj!

Da iste te mrzitelje opšte prakse i pljuvače po službenoj dužnosti pitate ko je kriv zato što 24 godine poslije rata ljudi u Srebrenici žive u kontejnerima dobili bi odgovor - Radovan Karadžić i Republika Srpska.

Da im podastrete dokaze o tome da su stotine miliona maraka donatorskih sredstava za Srebrenicu preko računa federalnih institucija ili nevladinih organizacija sa centralama u Sarajevu završile ko zna gdje i upitate ih ko je za to kriv, dobili biste odgovor - Srbi.

Da ih upitate da ponude rješenje i kažu kako će Srebrenici i Srebreničanima biti bolje dobili biste odgovor da treba - ukinuti Republiku Srpsku.

I uzaludno je trošiti vrijeme i energiju i nadati se da će Reuf i njemu slični “Suljagići” promijeniti ploču i da će prestati da vide zlo u Republici Srpskoj, jer neće nikad. S tim se naprosto treba pomiriti, ali ni po koju cijenu ne treba dozvoliti da postanemo kao oni i pljuvati cijeli jedan narod.

Naprotiv, treba stalno biti u uvjerenju da je riječ o bolesnim pojedincima čijem načinu razmišljanja je mjesto u kontejneru istorije. Ako ne zbog svega nabrojanog, onda zbog toga što bi i u nastavku vijesti sa početka ovog teksta koja kaže da je “projekat inicirao načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić i realizuje ga uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske od 117.000 KM”, oni vidjeli genocid.

+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana