Konstitutivnost

Miroslav Filipović
Konstitutivnost

Katastrofalno i nepodnošljivo stanje u kojem se nalaze Srbi u Federaciji BiH nedvosmisleno pokazuje kakva bi BiH zaista bila kada bi se ostvarila sarajevska unitarna volja utemeljena na principu bošnjačke predominacije.

To zapravo znači da Srba, ako bi se stanje u FBiH preslikalo na cijelu zemlju, ne bi bilo u izvršnim, sudskim i zakonodavnim institucijama, javnim ustanovama i preduzećima, odborima mjesnih zajednica... U stvari - ne bi ih nigdje ni bilo.

Statistika, koja analitično dokazuje sistematsku diskriminaciju i nipodaštavanje Srba u FBiH, takođe je neumoljiva.

Od prijeratnih 150.000 sarajevskih Srba, sada ih u ovom "multietničkom i multikulturalnom" gradu ima nekoliko hiljada, u Tuzli je od prijeratnih 30.000 Srba ostalo tri hiljade, u tuzlanskom naselju Požarnica bilo ih je 4.000, a sada ima svega 60 povratnika, koji hoće da se isele.

U Skupštini Tuzlanskog kantona, od ukupno 35 poslanika 34 su Bošnjaci, a jedan je Hrvat. Ni tu nema nijednog Srbina.

Ista slika je u svim drugim federalnim gradovima i opštinama - Srba nema, a oni koji su ostali polagano nestaju. U Sarajevu nema nijednog direktora srpske nacionalnosti na čelu neke javne ustanove ili preduzeća. Od 25 visokoškolskih ustanova u Sarajevu, u 15 upravnih odbora su isključivo Bošnjaci... Na djelu je proces tihog etničkog čišćenja u FBiH.

Nije čudno što je stanje ovakvo u FBiH, jer i najviše institucije ovog entiteta već godinama gaze po sopstvenom ustavu i principu konstitutivnosti. Na tri ključne funkcije u FBiH - premijer, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Vrhovni sud FBiH - nalaze se Bošnjaci, a po Ustavu imaju pravo na dvije.

Osim bošnjačke dominacije, srpski povratnici suočeni su sa još jednom egzistencijalno satirućom stvarnošću koja jasno kaže da njihove interese nema ko da štiti, jer većina srpskih delegata u Domu naroda FBiH su - predstavnici bošnjačkih partija.

Logično je da su tim ljudima sada dosta važniji lični i partijski interes od prava i interesa šačice srpskih povratnika. Istina, ništa ih na to ni ne obavezuje, osim morala u njima koji je očigledno u krizi, baš kao što je u krizi i konstitutivnost u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana