Konobara ni za lijeka

Milijana Latinović

Nakon medicinara koji posljednjih godina masovno odlaze u Njemačku zbog višestruko većih zarada, Srpska uveliko gubi i ugostitelje.

Konobara koji su dobro ispekli zanat za kafe-aparatom i sa tacnom u ruci ovog ljeta nema ni za lijek, zbog čega nisu rijetki oni koji su zbog nedostatka kadra bili primorani da na lokale stave katanac.

Zbog plate koja je i tri puta veća na primorju nego kod nas, mnogi konobari su se ovog ljeta otisnuli na pučinu.

Iako je uglavnom riječ o dobro plaćenom poslu samo tokom sezone, napustili su ovdašnje lokale u kojima su imali stalni posao i pohrlili na Jadransko primorje, neki čak i dalje. Plata koja prelazi i 1.000 evra, obezbijeđen smještaj i hrana, bili su dovoljan razlog da spakuju kofere i krenu u novu radnu avanturu. 

Godinama školujemo kadar za inostranstvo. Zemljama u okruženju poklanjamo doktore, vozače, ugostitelje sa iskustvom, a koliko je sve daleko otišlo, najbolje pokazuje činjenica da mnogi ta zanimanja i upisuju samo s namjerom da napuste ove prostore.

Vrijednog radnika, koji zna posao, Zapad plaća suvim zlatom, dok kod nas uglavnom rade za minimalac koji nije dovoljan ni za osnovne životne potrebe. Za sve one koji hrle preko grane, sa namjerom da jednog dana tamo negdje u tuđem svijetu sviju gnijezdo, razlog odlaska je isti. Hrvatska, Njemačka i druge zemlje u kojima su njihove plate i tri puta veće od ovdašnjih pružaju im sve ono što u svojim gradovima nisu mogli dobiti.

Nadležne kao da uopšte ne zanima što iz godine u godinu odlaze oni koji bi na svojim leđima trebalo da ponesu budućnost ove zemlje.

Ukoliko uskoro ne stave prst na čelo i ne smisle strategiju kojom će radnicima u Srpskoj i BiH pružiti šansu da zarade pristojne plate od kojih mogu da žive i stvaraju porodice, kolijevke će i dalje biti prazne, a nas iz dana u dan sve manje.

I dok druge zemlje šire ruke našim radnicima, ovdje malo ko pokušava da ih zadrži. Odavno nema ko da nas liječi, vozači uveliko krstare svjetskim saobraćajnicama, a sada ni kafu nema ko da nam spremi. Ko zna ko je sljedeći koga ćemo ispratiti na autobuskoj stanici!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana