Kongres SDA ili SAD

Darko Momić

“Dejtonski sporazum koji je napravljen da bi se zaustavilo nasilje, i to je i postigao, sada drži Bosnu zarobljenom. Ona ne može krenuti naprijed, ne može se reformisati, a sve to povećava Dodikovu mogućnost da sprečava Bosnu u pristupanju evroatlantskoj zajednici. To izaziva visoku zabrinutost, a problem je što se oko Dodika podiže toliko prašine, jer nema mnogo snaga koje bi mu se suprotstavile.”

Naravno da ste pomislili da je ovo dio govora sa Kongresa Stranke demokratske akcije ili skraćeno SDA održanog prije dva dana u Sarajevu. Ali samo dopola ste u pravu, jer je tačno da je riječ o govoru sa Kongresa, samo ne SDA, nego o govoru pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država ili skraćeno SAD, gdje je krajem maja ove godine održana debata na kojoj se govorilo o uticaju Rusije na zapadni Balkan i postupcima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Riječ je samo o dijelu govora jednog od učesnika debate, ali i svi ostali govori i učesnici su bili apsolutno u istom tonu i na istom fonu. Zato samo naivne i neupućene iznenađuje Programska deklaracija SDA, u kojoj se poziva na formiranje “republike BiH”, komadanje Republike Srpske ili njeno pretvaranje u jednu ili više regija BiH i odbranu “generala koji su branili BiH”.

Bakir & kompanija iz Srpske su dobili jedinstven odgovor da deklaraciju mogu da okače mačku o rep i to je u suštini potpuno i bezuslovno tačno, ali u pravu je i lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić, koji je obazrivo rekao da “treba utvrditi da li je u pitanju autistična politika SDA i njihova zagriženost u percepciji BiH koja je u vlasništvu Bošnjaka ili tu ima i nekih drugih začina i skrivenih vidova podrške”.

“Reakcija zemalja Kvinte, Savjeta za sprovođenje mira (PIK), EU, SAD i ostalih zemalja će nam biti vrlo važna. U odnosu na to šta čujemo i mi ćemo se shodno tome ponašati”, rekao je Stevandić. I on je naravno najoštrije osudio deklaraciju SDA, ali je ukazivanjem na mogućnost postojanja “skrivenih vidova podrške” ukazao i na to da mnogo ozbiljniji problem za Republiku Srpsku od sporne deklaracije SDA predstavlja citirani govor sa početka ovog teksta i činjenica da sve što u posljednje vrijeme radi SDA ide ruku pod ruku sa (ne)zvaničnim stavovima SAD.

Nažalost, kod nas se neblagonaklonost najjače svjetske sile ili njena politička podrška drugoj strani ne shvata kao ozbiljan problem. Da se shvata, valjda bi se neko potrudio da se pred Kongresom SAD čuje i neki glas iz Republike Srpske. Pred Kongresom SAD, ne SDA, iako nema neke razlike. Jedno slovo tamo-ovamo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana