Koncesije

Marina Čigoja
Koncesije

Da u mnogim institucijama BiH radi ko šta hoće i putuje gdje hoće i sve to o trošku građana ove zemlje odavno je ispričana priča.

Da postoje mnogi koji za svoj nerad imaju "masna" primanja takođe je poznato. Ipak, rekorder po neefikasnosti i najbolji primjer institucije u kojoj se (ne)rad i te kako isplati vjerovatno je Komisija za koncesije BiH koja već godinama ne radi ništa osim što troši budžetski novac.

Krenimo redom.

Komisija za koncesije BiH formirana je krajem 2002. godine, a od tada nije uradila ništa iole vrijedno pomena. Ipak, to im ni najmanje nije smetalo da iz budžeta potroše milione maraka i to uglavnom na plate i naknade, putovanja, zakup prostora, telefoniranje...

Po ustaljenoj praksi, Komisija za koncesije BiH ni prošle godine nije izdala nijednu koncesiju, ali je i pored toga samo na plate i naknade 13 zaposlenih potrošila 663.181 KM.

Zanimljivo je i da je petorici članova Komisije, među kojima su predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg, ali da to nikoga od nadležnih u BiH nije zabrinulo niti im je palo na pamet da stvari u ovoj instituciji možda i ne funkcionišu. Ili nekome ovakvo stanje jednostavno odgovara, pa sve na što revizori ukazuju ignorišu?!

Samo iznajmljivanje luksuznih prostorija u kojima je Komisija u Banjaluci smještena košta 108.000 maraka.

Revizori su Komisiji zamjerili i ogromna izdvajanja za telefonske račune, za koje je u prošloj godini potrošeno skoro 20.000 maraka.

Od 13 zaposlenih u Komisiji pravo na korišćenje mobilnih telefona ima čak njih deset, odobreni limiti potrošnje kreću se od 50 KM za vozača i sekretara do 350 KM koliko može da potroši predsjedavajući Komisije. Da li je normalno da neko ko ne radi ništa mjesečno samo na telefon potroši skoro pola prosječne plate u BiH?

Sve dok postoje ovakve institucije, za čiji (ne)rad se izdvajaju ogromna sredstva, i sve dok niko u BiH ne čini ništa da to promijeni ne treba da se čudimo što nam je stanje u državi takvo kakvo jeste.

Komisija za koncesije BiH samo je jedan, možda najbolji primjer nepotrebnih institucija, koje troše ogromna budžetska sredstva, a za koje je malo građana ove zemlje uopšte i čulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana