Koncesije

Ma­ri­na Čigoja

Komisija za koncesije RS još jednom je upozorila na brojne nepravilnosti u oblasti koncesija u Republici Srpskoj.

Neplaćanje koncesionih naknada, uzurpacija zemljišta, prenos ugovora, odnosno prodaja koncesija, nelikvidnost koncesionara, nelegalna eksploatacija mineralnih resursa... samo su neki od problema na koje je komisija upozorila u svom izvještaju.

Značajan broj kršenja ugovora je u oblasti poljoprivrede, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS predložilo raskid nekoliko ugovora. S obzirom na to da je određen broj koncesionara nelikvidan i da im je račun blokiran, može se očekivati da ta praksa bude nastavljena i u narednom periodu.

Kada je u pitanju realizacija ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana, sa kojima je u proteklim godinama bilo najviše problema, komisija je konstatovala da je ovdje došlo do napretka, ali da određeni problemi i dalje postoje. Upravo zbog toga je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS lani raskinulo znatan broj ugovora.

Jasno je da je, i pored toga što su u prošloj godini povećani prihodi od koncesionih naknada, u oblasti koncesija stanje i dalje daleko od dobrog. Jasno je i da mnoga preduzeća nisu u stanju ili ne žele da izvršavaju svoje obaveze i zbog toga ne bi smjelo da im se gleda kroz prste. Komisija je konstatovala da problemi postoje, a sada je na resornim ministarstvima da urade svoj dio posla. Ukoliko koncesionari ne izvršavaju obaveze koje su ugovorom preuzeli, rješenja su jednostavna. Takvi ugovori ne treba ni da postoje.

Nema sumnje da bi i nadležne inspekcije trebalo da ulože više truda prilikom provjere rada koncesionara i da reaguju tamo gdje utvrde da nelegalno eksploatišu sirovine, da uzurpiraju zemljište ili da na bilo koji način ne poštuju ugovore. To bi sigurno dovelo do boljeg poštivanja zakona i povećanja naplate koncesione naknade.

Republika Srpska od koncesija može i mora da ostvari mnogo veću finansijsku korist i zbog toga ovoj oblasti mora biti posvećeno više pažnje, kako od vlasti tako i od nadležnih kontrolnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana