Koncesije

Marina Čigoja

Realizacija koncesionih ugovora u Republici Srpskoj i dalje je na veoma niskom nivou, pa zato i ne čudi informacija da je Vlada Srpske donijela odluke o raskidu devet ugovora o koncesijama za gradnju malih hidroelektrana.

Ovakav potez sigurno ima opravdanje ako se zna da je velika većina ugovora koji su potpisani još 2005. ili 2006. godine i dalje na čekanju i da se od tada ništa nije uradilo na njihovoj realizaciji.

Iako se o problemima u oblasti koncesija dugo govori, nekih konkretnijih akcija kako bi se oni riješili do sada nije bilo.

Postojala su neka, donekle objektivna opravdanja kao što je ekonomska kriza i činjenica da su koncesionari, koji su mahom računali na kredite kako bi uopšte počeli realizaciju ovih projekata, poslije izbijanja krize ostali bez podrške banaka.

U te "donekle objektivne" razloge mogu se ubrojati i  preglomazne procedure koje su nerijetko otežavale realizaciju ugovora, kao i nesaradnja pojedinih opština u Srpskoj.

Međutim, činjenica je da je onih koji nisu objektivne prirode bilo mnogo više.

Tako je Komisija za koncesije RS u svojim ranijim izvještajima utvrdila da određen broj koncesionara krši preuzete obaveze, te da su neki od njih već duže vrijeme nelikvidni. Komisija je utvrdila i nezakonitosti koje su koncesionari činili, a koje se odnose na prenos ugovora o koncesiji i promjenu vlasnika ili vlasničke strukture unutar koncesionog preduzeća.

Takođe, i naplata koncesione naknade proteklih godina je bila na izuzetno niskom nivou, zbog čega je Vlada zatražila od kontrolnih organa da pooštre kontrole.

Zaista je krajnje vrijeme da se u oblast koncesija počne uvoditi red, jer ne treba zaboraviti da ova oblast predstavlja ogroman prostor za razvoj RS i da bi od koncesija Srpska mogla imati milionsku korist, a da u sadašnjoj situaciji nema ništa ili skoro ništa.

Zbog toga je neophodno da se sa onima koji ne mogu da ispunjavaju preuzete obaveze ugovori raskidaju kako bi se te, na neki način "zarobljene" lokacije oslobodile za nove, ozbiljne investitore. Onima koji su zaista spremni da ispunjavaju svoje obaveze, koje možda nisu bili u stanju ispunjavati iz nekih objektivnih razloga, treba naći način da se pomogne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana