Koncesije

Marina Čigoja

Iako se godinama unazad govori o problemima koji su i više nego očigledni prilikom dodjele koncesija i realizacije koncesionih ugovora u Republici Srpskoj, izgleda da se ne čini mnogo da bi se stanje u ovoj oblasti popravilo.

Na to je još jednom ukazala i Komisija za koncesije RS, koja je u svom izvještaju o radu u prošloj godini navela da određen broj koncesionara u Srpskoj krši zakonske i ugovorom preuzete obaveze, a da je jedan broj njih već duže vrijeme nelikvidan.

Dokaz da je stanje u ovoj oblasti daleko od idealnog je podatak da je lani potpisan tek jedan ugovor o koncesiji u oblasti hidroelektrana. Isto toliko ih je i raskinuto, iako sigurno postoje uslovi za raskid daleko više ugovora koji su potpuno ekonomski neopravdani i od kojih nema nikakve koristi.

Tako su u izvještaju o radu Komisije za prošlu godinu utvrđene brojne nezakonitosti koje su koncesionari činili, a koje se, prije svega, odnose na prenos ugovora o koncesiji, promjenu vlasnika ili vlasničke strukture unutar koncesionog preduzeća, nezakonito obračunavanje koncesione naknade.

Utvrđeno je i da je određen broj koncesionara nelikvidan, nekima su blokirani žiro računi duže od šest mjeseci, što prema Zakonu o koncesijama predstavlja osnov za raskid ugovora, dok neki uopšte nemaju zaposlenih radnika ili imaju samo jednog.

Jasno je da je u ovakvim uslovima ne samo sporna sposobnost preduzeća da realizuju ugovor o koncesiji, nego se postavlja i pitanje zbog čega takvi ugovori odmah nisu raskinuti.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS lani je predložilo 26 raskida o koncesijama za male HE, ali taj posao još nije završen. Postavlja se pitanje zbog čega? Kome odgovara ovakvo stanje? Mogu li oni koji do sada nisu ispunjavali svoje obaveze konačno to početi da rade?

Sigurno je da bi u svemu ovome kontrolni organi imali mnogo posla i da je krajnje vrijeme da se oni aktivnije uključe u to. To što je neko utvrdio da koncesionari čine određene nezakonitosti i ne poštuju svoje ugovorom preuzete obaveze neće značiti nikome ništa ukoliko samo na tome i ostane.

Nije tajna ni da izdavanje ekoloških dozvola dugo traje, kao i da jedan broj opština nije baš raspoložen za saradnju i da prirodne resurse domaćinski prisvaja.

Međutim, nije rješenje sve nijemo posmatrati i prepuštati sve “višoj sili”, jer se radi o oblasti od koje RS može imati milionsku korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana