Konačno razvedravanje

Darko Momić

“A tako je dobro počelo”. Ovaj naslov knjige novinara beogradskog “Nedeljnika” Branka Rosića (koja nema nikakve veze sa virusom korona) najbolje opisuje ponašanje vlasti u Srpskoj u periodu od otkrivanja prvog zaraženog pacijenta pa do posljednjih mjera i uvođenja policijskog časa tokom prvomajskih praznika.

Prvi slučajevi otkriveni su prije tačno dva mjeseca, 5. marta, i bila je riječ o čovjeku iz Čelinca koji je virus donio iz Italije i njegovom sinu, učeniku banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić”. Vlast je reagovala tako što su zaraženi smješteni u UKC RS (hvala Bogu, u međuvremenu su preležali virus i ozdravili), škola je odmah zatvorena, urađena je dezinfekcija, a drugari iz razreda i nastavnici zaraženog učenika upućeni su u kućnu izolaciju.

Poslije nekoliko dana virus je uzeo maha, ali brzo je otkriven klaster iz koga je krenuo, nakon čega je Republika Srpska uvela rigorozne mjere. Pored škola, zatvoreni su i vrtići, ugostiteljski objekti i zanatske radnje, ograničen rad prodavnica, a kako je vrijeme odmicalo, uvođen je i policijski čas, kao i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Zahvaljujući rigoroznim mjerama, činilo se da je situacija pod kontrolom, pa je i odluka o uvođenju vanrednog stanja dočekana bez argumentovanih kritika. Kritike na račun karantina na granicama i uslova u karantinima po gradovima i opštinama nisu previše narušavale pozitivnu opštu sliku, pogotovo kada se uporedi sa stanjem u Italiji ili Španiji.

Za cijelo to vrijeme, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić svojom pojavom, a posebno “saznanjem” da je po struci epidemiolog, ogromnoj većini građana ulijevao je sigurnost, jer se činio baš kao pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Ipak, poslije neodgovornog ponašanja “vjernika” tokom vaskršnjih praznika kada su, uprkos pozivu velikodostojnika SPC da poštuju propisane mjere zaštite, u priličnom broju pohrlili na liturgije i nakon izostanka sankcije zbog takvog ponašanja, polako je počela da se stvara slika da neke stvari nisu pod kontrolom. Takvo uvjerenje pojačano je samo dan poslije donošenja odluke o otvaranju pojedinih zanatskih radnji i prodavnica neprehrambene robe, kada je saopšteno da je u RS zabilježeno 59 novih slučajeva zaraze, daleko najviše od početka pandemije. Ministar Šeranić više nije bio “baš toliki stručnjak”, a narod je ozbiljno počeo da gunđa, posebno kada je objavljeno da je “UKC novi klaster”.

Na sreću, to se nije pokazalo kao tačno, a pres-konferencija sa koje su odgovorni u UKC-u baš na Dan slobode medija držali bukvicu neodgovornim novinarima nije baš doprinijela popravljanju utiska. O (ne)odgovornosti novinara neki drugi put, suština je da apeli da se poštuju propisane epidemiološke mjere i upozorenja da je nedisciplina razlog zbog kojeg je Italija postala najveće svjetsko žarište očigledno ne daju rezultate.

To znači da moraju biti preduzete neke druge mjere i vraćeno poljuljano povjerenje, jer će u suprotnom svi zaboraviti naslov sa početka ovog teksta, a borbu protiv virusa korona poistovjećivati sa naslovom druge knjige Branka Rosića koji glasi: “Za sutra najavljuju konačno razvedravanje”. Za sutra, ne malo sutra?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana