Komšićevo rasipništvo

Željka Dobrić
Komšićevo rasipništvo

Predsjedništvo BiH je za samo tri mjeseca ove godine potrošilo 1,7 miliona maraka, što se ne može uporediti sa enormnim troškovima pojedinih nedokaznih ministarstva, ali nije ni zanemarljivo.

Najviše je trošio Željko Komšić, koji sjedi u kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to 101.000 maraka za samo 90 dana, što je dvostruko više od troškova predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i za 25.000 maraka više od bošnjačkog člana Predsjedništva.

Komšić je u tom periodu uspio da isplati 30.000 maraka za povremene ugovorene poslove, kao da ima plantažu narandži, maslina ili krompira, pa plaća najamnike. Logično pitanje koje se postavlja jeste, a šta su onda radili stalno zaposleni radnici u njegovom kabinetu?

Komšić se po zemlji i svijetu baškario za 35.000 maraka i uračunavši tu, samo bh. diplomatskoj praksi sklonu naviku posjećivanja raznoraznih zločinaca po bijelom svijetu, i obilazak uhapšenog bivšeg generala Armije RBiH Jovana Divjaka u Beču.

Ukorak sa Komšićevim rasipništvom išao je i kabinet Bakira Izetbegovića, pa su putovanja platili 40.000 maraka, a ugovorene usluge 17.000 maraka. Njihove reprezentacije koštale su nas 61.000 maraka, topli obrok zaposlenih 47.000 maraka, a čitav kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića potrošio je svega 55.000 maraka.

Na način na koji se hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH odnose prema budžetima koji su im na raspolaganju, odnose se i prema samoj BiH, njenom budžetu i građanima koje predstavljaju.

Nije ni čudno da su se, na rasipništvo navikli ljudi, dobrano potrudili da i u budžetu zajedničkih institucija BiH pojedinim ministarstvima obezbijede lagodan poslovni život u ovoj godini.

Dok je Radmanović predlagao uštede, smanjenja u pojedinim stavkama, racionalizaciju raspodjele novca, Izetbegović je tražio dodatna 23 miliona maraka, a Komšić prećutno podržao to povećanje.

Osiromašena bh. privreda i narod koji je na ivici gladi ne može više da plaća usluge koje ugovara Komšić ili putovanja u kojima uživa Izetbegović.

Pojedinci u BiH ne mogu više da se ponašaju kao bogomdani suvereni, kojima su njihovi prohtjevi i "potrebe" iznad narodnih. Moraju da shvate da su takve državne tvorevine, bar na Balkanu, prošlost.

A revizori i tužilaštva treba da zasuču rukave i nastave da rade ono za šta ih plaćamo.

Prva od njih onakvim institucijama BiH dala je jedan jedini negativan izvještaj otkad postoji, a druga od njih godinama vodi istragu o tome.

Neko je ovde omalovažen - revizija, tužioci, narodni intelekt ili granice do kojih institucije BiH u svome trošenju mogu da idu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana