Komšićeve opstrukcije

Goran Maunaga

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odbacivanjem prijedloga predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da se osumnjičenima za ratne zločine sudi po mjestu prebivališta, definitivno je postao broj jedan u regionu kada je riječ o miniranju saradnje i opstruisanju dogovora i sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske.

"Zlatni ljiljan Armije RBiH", koji je napredovao do Predsjedništva BiH, u novembru prošle godine "minirao" je i sporazum između tužilaštava BiH i Srbije, koji se takođe odnosio na predmete ratnih zločina.

Potpuno je jasno da iza tih njegovih odluka o odbacivanju saradnje BiH sa Srbijom i Hrvatskom na okončanju krivičnih procesa u vezi sa ratnim zločinima stoji politika SDP-a BiH, pa time dolazimo do pitanja kojim bi trebalo da se pozabave SDP-ovi međunarodni sponzori, a to je pitanje kakva je to politika i čemu ona vodi.

Očigledno je da se ta politička partija (i Komšić, naravno) nemjerljivo udaljila od socijaldemokratske osnove i humanih principa, postajući komplikovani negativni hibrid koji zaostaje i iza partija koje optužuje za nacionalizam a koje su, za razliku od takve SDP BiH, za dogovor, saradnju i kvalitetne odnose u regionu. Kakva je to stranka i koja joj je politika, kad su njeni stavovi o tako bitnim pitanjima dijametralni onima koje ima SDP Hrvatske? Trebalo bi da je sasvim logično da je politička ideja vodilja obje partije identična, ali ne. Dok Josipović i SDP Hrvatske pragmatično teže unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju sukoba, Komšiću i politici njegove stranke najviše odgovara status kvo, dakle nepostizanje bilo kakvog dogovora. Tako je za njih i najjednostavnije, jer će biti nastavljeno dosadašnje stereotipno predstavljanje Srba kao loših momaka.

Tu izgleda više nije potrebna, niti je važna struka, tako da Komšiću i liderima SDP-a baš ništa ne znači ni to što je Josipović, koji je iznio taj prijedlog, šef katedre i profesor krivičnog prava na prestižnom zagrebačkom Pravnom fakultetu. Ali to ne čudi jer u BiH, naročito u zajedničkim organima vlasti, struka već odavno ne igra nikakvu ulogu. Tu su na prvom mjestu politika i interesi. To se vidjelo i onda kad je u novembru prošle godine Komšić spriječio potpisivanje Sporazuma o saradnji između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, kojim bi se riješilo, između ostalog i pitanje "predmeta Dobrovoljačka". Odmah poslije toga donesene su izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH koje su na snagu stupile u januaru ove godine. One su omogućile da tužilac sam može donijeti odluku u predmetu koji vodi, pa je tužilac Džud Romano donio odluku o obustavljanju istrage u "predmetu Dobrovoljačka". A reče Komšić da je "prirodno da se sudi po mjestu izvršenja zločina". Valjda bi onda BiH trebalo da krene da procesuira odgovorne za sve zločine, a ne da se obustavljaju istrage kako kome odgovara.

Treba sarađivati i kazniti sve odgovorne. A Komšića i slične treba spriječiti u miniranju sporazuma koji će to omogućiti. Jer se ovako nad žrtvama zločina čini novi zločin.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana