Komšić

Željka Domazet

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić počeo je obračun sa SDP-om, svojom nekadašnjom partijom iz koje je istupio, a, po svemu sudeći, i predizbornu kampanju.

Nakon što ga je njegova nekadašnja stranka direktno optužila za nemar i kašnjenje budžeta BiH, pa samim tim i ugrožavanje aranžmana sa MMF-om, ovaj nekadašnji SDP-ovac najavio je da će u pomoć pozvati Ustavni sud da utvrdi da li je aranžman dogovoren kako to zakon i Ustav BiH nalažu. Komšić je i bez ikakvog stava Ustavnog suda zaključio da je aranžman sa ovom finansijskom međunarodnom organizacijom sklopljen protivustavno i protivzakonito i da se građani BiH zadužuju bez odluke Predsjedništva i Parlamenta BiH.

U cijeloj ovoj priči Željko Komšić je zaboravio jednu bitnu stvar - na svoju ulogu u svemu tome. Zaboravio je da nijedanput u proteklih sedam godina otkako stoluje u Predsjedništvu nije izašao pred poslanike i najvišu zakonodavnu vlast da brani budžet, dokument koji i sam predlaže. Zaboravio je, takođe, da ako već smatra da se zaključivanje aranžmana sa MMF-om ne može realizovati bez zelenog svjetla Predsjedništva, treba da upozori pregovarače sa MMF-om da im je potrebna odluka i saglasnost i od njega kao jednog od trojice jednakih, a i samog Parlamenta BiH.

Da iza Komšićeve najave za apelaciju ne stoji stvarna briga za narod i buduće generacije pokazuje činjenica da aranžman sa MMF-om nije zaključen tek od početka priče o budžetu za iduću godinu nego već nekoliko godina. Nikada se Komšić ranije nije bavio pitanjima da li je aranžman zaključen u skladu sa zakonom i Ustavom ove zemlje. Imajući u vidu činjenicu da je MMF kao respektabilna međunarodna finansijska organizacija detaljno prije zaključivanja bilo kakvog ugovora o davanju novca dobro proučio da li se to čini u skladu sa zakonima i Ustavom ove zemlje, potpuno je jasno da je Komšićev potez imao sasvim drugu namjeru od one koju je najavio kao tobožnje pozivanje na Ustav i zakone.

Da iole drži do Ustava i zakona ove zemlje, Komšić bi već ranije shvatio da među Hrvatima u BiH nema gotovo nikakvu podršku i da je i sam na funkciji sedam godina bez ikakvog legitimnog uporišta među narodom čije interese navodno zastupa.

Očigledno je da je Komšić, pokušavajući da u politici plovi bez mašinerije SDP-a, uvidio da je kolona glasača koja je zaokruživala njegovo ime potpuno smanjena i sada pokušava da igra na socijalnu kartu, tvrdeći da se institucije BiH zadužuju bez pokrića u Ustavu i zakonu. Kada se sve ovo ima u vidu, sasvim je jasno da je Komšićeva priča o ustavnosti i zakonitosti samo pokušaj da se kao politički mrtvac nanovo vještački oživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana