Komšić poslije Komšića

Željka Domazet

Da BiH polako ali sigurno ponovo ulazi u još turbulentnije političko nadmudrivanje pokazuje i najavljena kandidatura lidera DF-a Željka Komšića da će se opet kandidovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Komšić koji je tu funkciju obavljao uzastopno u dva mandata, punih osam godina prvi je zvaničnik koji je javnost obavijestio o kandidaturi za ovu izuzetno važnu poziciju uvjeren da će i ovoga puta uspjeti da se domogne fotelje.

Da će dobiti vjetar u leđa odmah mu je poručio njegov doskorašnji partijski kolega i lider SDP-a Nermin Nikšić.

Nemaju ništa protiv toga da Komšić predstavlja Hrvate u Predsjedništvu ni u SDA koji su zakočili usvajanje izmjena Izbornog zakona uslovljavajući to sprovođenjem odluke "Sejdić i Finci" koja je prije svega ustavna, pa tek potom izborna materija.

Za Bošnjake očito Komšić i slični njemu nisu loša opcija jer je njegova najznačajnija referenca to što je "zlatni ljiljan" a usputno zarad pozicije Hrvat.

Niko ni po Ustavu a ni po Izbornom zakonu Komšiću ne može osporiti pravo na kandidaturu, ali sasvim je sigurno da će to dodatno zakomplikovati ionako zamršene odnose u ovoj zemlji. Jer Komšić nikada nije imao podršku naroda koji je navodno predstavljao niti će je, po svemu sudeći ikada i imati.

Jasno je Bošnjaci kao najbrojniji narod u BiH pokušavaju polako ali sigurno da proguraju "svog Hrvata" što je, takođe je sasvim jasno, samo prva stepenica da na indirektan način zavladaju cijelom BiH jer bi drugi korak bio da i u ime Srba biraju člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda BiH kako to već čine u Federaciji.

Već nagovještavaju i zagovaraju opciju da i Bošnjaci i Hrvati mogu da se kandiduju za tročlano Predsjedništvo iz Srpske, a ne smeta im kažu ni da se i Srbi iz Federacije mogu kandidovati za tu poziciju iako odavno u Federaciji gotovo da i nema srpskog naroda.

Vrlo je neizvjesno kako će se cijela priča sa izmjenama Izbornog zakona završiti i da li će se izmjene usvojiti, ali sasvim je očito da će političkih turbulencija u ovoj zemlji do izbora biti napretek. Ne bude li se konačno sjelo za sto i dogovorila zaštita konstitutivnih naroda izvjesno je da će razdor i nepovjerenje preplaviti BiH u kojoj će suživota biti sve manje, a podmetanja i prevara sve više.

Podmetanja u kojima će jedan narod drugome birati predstavnike sasvim je sigurno ovu zemlju će još više razgraditi i na kraju je odvesti u raspad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana