Komšić i ostali

Svjetlana Šurlan

Ustavni sud BiH donio je odluku o zahtjevu bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je zatražio ocjenu ustavnosti odredbi Ustava RS i FBiH i Izbornog zakona BiH, tvrdeći da je izbor predsjednika i potpredsjednika RS i FBiH diskriminirajući u odnosu na ostale, odnosno one koji ne pripadaju konstitutivnim narodima u BiH.

Kao što se i očekivalo, Ustavni sud je utvrdio da odredbe entitetskih ustava o tome nisu u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zanimljivo je da se Ustavni sud opredijelio da uopšte odlučuje o ovom Komšićevim zahtjevu, dok je i pticama na grani poznato da je sam Ustav BiH suprotan Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava.

Upravo zbog toga je BiH već godinama blokirana na putu ka Evropskoj uniji, a iz razloga što nema saglasnosti među strankama u FBiH da bude sprovedena odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u slučaju "Sejdić i Finci".

Tako je sam Ustav BiH suprotan evropskim vrijednostima, te diskriminirajući, ali to, ipak, nije spriječilo sudije da sa njim upoređuju entitetske ustave i donose odluke o njima.

Da nije bilo potrebe da se bave ovim pitanjem, priznali su i u samom Sudu rekavši da neće ukinuti navedene odredbe Ustava RS i FBiH, kao ni Izbornog zakona BiH.

Sud neće (iako bi trebalo, da je o ovom pitanju odlučivao s razlogom) naložiti Parlamentu BiH, Narodnoj skupštini RS i Parlamentu FBiH da izvrše usaglašavanje odredbi entitetskih ustava dok se ne okonča postojeća neusklađenost Ustava BiH i Izbornog zakona sa Evropskom konvencijom.

Time su priznali da je odlučivanje po Komšićevom zahtjevu bilo čisto da se ispoštuju određeni politički interesi.

Koliko je Komšiću stalo do ljudskih prava i sloboda ostalih, za koje se kroz zahtjeve Ustavnom sudu bori, najbolje pokazuje ovosedmični cirkus sa formiranjem vlasti FBiH i BiH. Upravo Komšićev kandidat za budućeg ministra u Vladi FBiH prvo je bio pripadnik ostalih, pa je kao pripadnik srpskog naroda kandidovan za ministra, da bi na kraju uz podršku Predsjedništva DF-a, kojom rukovodi Komšić, ponovo postao ostali.

Komšićevi principi i pravo Ustavnog suda BiH najbolja su slika stvarnog stanja u BiH, stanja koje se jedino može nazvati neodrživim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana