Komplikovanje komplikovanog

Vedrana Kulaga Simić
Komplikovanje komplikovanog

Iako bi domaći političari, na svim adresama u BiH, već trebalo da se bave većinom onim stvarima koje su vitalne za život njenih stanovnika, mnogi od njih su još zarobljeni u prošlom vijeku, nastojeći da decenijama kasnije ispune u miru ciljeve koji su im izmakli u ratu.

BiH je izuzetno komplikovana zemlja za ovo podneblje, a dodatno situaciju usložnjavaju upravo oni kojima je data vlast u rukama. Politika dominira, u većem ili manjem omjeru, u svim sferama života, sve više ubijajući volju i želju za opstankom na toplim ognjištima koje su nam gradili djedovi pa i očevi.

Umjesto da danas iskreno pričamo o napretku, boljim uslovima života za sve, bez obzira na vjeru i naciju, stalno se vrtimo u jednom istom lavirintu koji je na ovom dijelu Balkana stvoren suludim potezima i idejama domaćih, ali i stranih likova. Valjamo se u sopstvenom blatu jer i dalje ima usijanih glava koji bi da sve bude po njihovom, počevši od svih ostalih pod njihovim nogama.

Gušimo se u ludilu priča o suverenitetu BiH, a u toj istoj BiH živi i zakone piše jedan stranac, ma ko to bio, a najviše mu se klanjaju upravo oni koji na usta i gdje god stignu pozivaju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, istovremeno negirajući Republiku Srpsku koja je ustavna kategorija te iste BiH.

Ali te priče i dalje prolaze i kod dijela naroda, i kod političkih rivala, i kod stranaca posebno sa Zapada, za koje se stiče utisak da im je misija da potpiruju i raspiruju vatre gdje god se pojave. Pozvani ili nepozvani.

Takvim potezima, svi prethodno navedeni, samo podrivaju temelje današnje BiH, a to je Dejton. Od dejtonskog dogovora u novembru 1995, ovjerenog mjesec kasnije u Parizu, živi jedna nova BiH koju, prema tom mirovnom sporazumu, čine Republika Srpska i FBiH kao ravnopravni entiteti.

To su nepobitne činjenice, ma koliko bilo onih kojima se to ne sviđa. Koji bi da izbrišu i riječi Republika Srpska i Federacija, a sve da bi BiH bila država u kojoj bi Bošnjaci dominirali nad ostalima koji bi igrali prema njihovim notama.

Republika Srpska i FBiH moraju da sarađuju i zajedničkim snagama guraju u bolje sutra cijelu zemlju. U suprotnom, političari će igrati pred sve manje publike. Svojim predstavama za javnost samo komplikuju zakomplikovano, a narod, kao narod. Neko aplaudira, neko sliježe ramenima, a ne dobar dio već otpuhuje.

Zaista, ali zaista je krajnje vrijeme da, i domaći zaluđenici i stranci koji ih još tapšu po leđima, prestanu vraćati ovu zemlju u krvave devedesete godine prošlog vijeka pa čak i dodatnih pola vijeka unazad. Nisu birani za to, ali znaju to i oni sami.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana