Komisije za ništa

Marijana Miljić Bjelovuk
Komisije za ništa

Vlasti u BiH kada ne žele nešto da se riješi formiraju komisiju čiji je posao kao da predloži mjere za rješavanje gorućih problema. Tako oduvijek. I nema naznaka da će ta praksa biti promijenjena. Nema volje za promjenama jer vlast nastavlja još jačim tempom da formira kojekakve komisije čiji je posao - ništa.

Jedan od najsvježijih primjera tih komisija jeste ona koju je formirao Predstavnički dom parlamenta BiH, a čiji je zadatak bio da u roku od 40 dana predloži mjere za poboljšanje položaja povratnika u ovoj naopakoj zemlji.

I gle čuda, u tom periodu uspjeli su da se sastanu samo jednom. Ni tada, na tom sastanku, tema nisu bili povratnici, već izbor onog poslanika koji će biti na čelu komisije. Da od goreg može biti gore, ni na tom sastanku nije oformljeno to radno tijelo do kraja pa je i na idućem sastanku u udobnim foteljama bio biran zamjenik onog koji je postavljen na čelo komisije. Vjerovatno će i na nekom idućem sastančenju tema biti izbor članova te komisije. Dakle, baviće se svim samo neće onim sa čime bi trebalo.

U međuvremenu ćemo vjerovatno zaokupljeni stalnom borbom sa svakodnevicom i zaboraviti da je ista komisija postojala, a na sve će zaboraviti i oni koji su je oformili. Možda se ipak sjete da je ista postajala onda kada se ponovo potegne pitanje povratnika u Parlamentu BiH.

Tada će, što bi naš narod rekao Jovo nanovo, opet komisija polemisati ko će biti na čelu iste, ko će biti zamjenici, članovi... I tako će proći godine, a povratnici će kao i do sada biti prepušteni sami sebi.

Ne manjka ni svađa ko će biti u pomenutim komisijama od poslanika, a tim predstavama za narod samo zbunjuju javnost i predstavljaju se kao da nešto rade.

Teško se svim onim povratnicima ako su se uopšte i ponadali da će Parlament BiH predložiti rješenja za njihov bolji život u ovoj nazovi državi. Od toga neće biti ništa, jer za njih vlast ne haje kao ni za tonu drugih problema u ovoj naopakoj zemlji. Tu su samo da bi se ubrao koji politički poen. Sve se koristi da bi se podigle tenzije i već previše napaćeni narod opet gurnuo u neke nove provalije. Politika je u ovoj zemlji uništila sve što se moglo uništiti. Kada kažu da prave korak naprijed nema sumnje da ćemo se vratiti pet-šest u nazad.  

Problema u jednom i drugom entitetu o pitanju povratničke populacije ponajviše stvaraju oni koji vode ovu zemlju. Slanjem svako malo nacionalističkih, ali i drugih poruka samo stvaraju razdor među narodom. Najbolje bi bilo da ih uopšte i ne spominju, jer tada bi im sigurno bilo bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana