Komisije za neradnike

Marijana Miljić Bjelovuk
Komisije za neradnike

Komisija za koncesije BiH samo je jedan najbolji primjer nepotrebnih institucija u ovoj zemlji, a za koju je malo građana ove zemlje uopšte i čulo.

Naravno, i oni rijetki, koji znaju da ta komisija postoji skoro dvije decenije, poznaju je samo po epitetima koji su joj pripisivani, a među kojima je na prvom mjestu nerad. Međutim taj nerad građane ove zemlje koštao je više od 18 miliona maraka, od 2005. godine, od kada pomenuto tijelo na nivou BiH postoji.

Taj novac je ništa drugo do bačen, a nema sumnje da je mogao biti utrošen u rješavanje krupnih problema koji haraju ovom zemljom. Ali od tog nema ništa. Novac u BiH ne baca se samo na Komisiju za koncesije, koja se definitivno ističe među neradnicima, već i na desetine drugih, kako komisija tako agencija, ali i drugih institucija koje ne služe ni zašta drugo nego samo da potroše novac poreskih obveznika. Novac nemilice troše, a apsolutno ništa ne rade. Neki i ne dolaze na posao. I to niko i ne primijeti.

Pa kolike su uopšte šanse da se neko od službenika javi na telefonske pozive, kako pomenute komisije za koncesije, tako i na desetine drugih institucija. Možda nakon 100. poziva onih koji traže neku informaciju službenik zadužen za slušalicu nju i podigne. Ali velika je vjerovatnoća da se ni nakon svih tih silnih poziva niko ne javi.

I ako se javi, šanse da ćete dobiti tražene informacije iz prve ravne su nuli. Naravno svi oni redom, od običnih službenika, do onih koji vode te komisije troše pozamašne svote novca poreskih obveznika.

I nisu krivi oni za to, oni samo koriste te blagodati ove zemlje, koje im pružaju oni koji vode zemlju. Oni su isključivi krivci što u zemlji imamo ta tijela koja ništa ne rade, a gutaju milione maraka građana.

Oni podržavaju njih. Pa, nedavno je u Parlamentu BiH postojala inicijativa da Komisija za koncesije BiH bude ukinuta i gle čuda, vlast je rekla, nema od toga ništa. Pa kako, zašto? Trebaju nam. Ma, kome i čemu trebaju, građanima sigurno ne, već političarima, koji u istim tim silnim agencijama, komisijama i drugim izmišljenim institucijama uhljebljavaju svoje podobnike, odnosno one koji isključivo misle isto onako kao i oni. Za one druge mjesta nema. I neće biti. Oni koji drugačije misle od političara u ovoj zemlji mogu da se skrase samo daleko od nadležnih nam silnih institucija, odnosno u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, gdje odlaze i gdje će odlaziti i dalje.

Sve dok postoje institucije tipa Komisije za koncesije BiH i na desetine sličnih, za čiji nerad se izdvaja ogromna suma novca i sve dok niko u BiH ne čini ništa da to promijeni, ne treba da se čudimo što nam je stanje u zemlji takvo kakvo jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana