Komisija za Sarajevo

Željka Domazet
Komisija za Sarajevo

Komisija za ispitivanje istine o stradanjima Srba u Sarajevu, koju je odlukom Ustavnog suda BiH i Doma za ljudska prava Vlada Federacije BiH bila dužna da formira još prije pet godina, prema izjavama prvog čovjeka te federalne institucije, neće biti formirana u dogledno vrijeme.

Mujezinović je umjesto svoje obaveze cijelu stvar prebacio na Tužilaštvo BiH, tvrdeći da sve ono do čega su došle federalne institucije od 1992. godine ne treba da se ponudi porodicama ubijenih i nestalih sarajevskih Srba i da je ta priča, što se FBiH i njenih institucija tiče završena stvar.

S druge strane, visoki predstavnik Valentin Incko poziva sve relevantne institucije u FBiH da dostave podatke koje imaju da bi BiH mogla da se učvrsti i izgradi na istini, povjerenju i pomirenju. Imajući u vidu ovaj Inckov apel, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se njegov bivši kolega Pedi Ešdaun nije zaustavio na apelu, nego je naložio Vladi Republike Srpske da formira komisiju za Srebrenicu i da do kraja razjasni slučaj Avde Palića. Dakle, radi istine, povjerenja i pomirenja i visoki predstavnik koji u džepu ima bonska ovlašćenja morao bi da djeluje agresivnije i da se ne zaustavi samo na apelu.

S druge strane, Ustavni sud koji je još prije pet godina donio odluku da su institucije FBiH dužne da dostave sve podatke koje posjeduju o stradanjima sarajevskih Srba ni do danas se nije zapitao šta je sa realizacijom odluke koju je sam donio.

Nije na to reagovao ni Visoki sudski i tužilački savjet, pa ni samo Tužilaštvo BiH koje bi moralo po slovu principa na kome djeluje i radi da pokrene odgovornost prema svima onima koji ne poštuju odluke najviših institucija u ovoj državi.

Tim za koordinaciju i istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske sa svoje strane najavljuje da će istrajati na zahtjevu da se komisija za ispitivanje stradanja Srba tokom proteklog rata u Sarajevu formira, a porodice koje godinama čekaju i traže odgovore na sve što se dešavalo u Sarajevu najavljuju da će organizovati proteste pred federalnom Vladom. Ko će u cijelom ovom procesu imati više nerava i strpljenja, ostaje da se vidi.

Jedno je sasvim jasno. Ne bude li se na kraju došlo do istine o svemu što se u Sarajevu tokom rata dešavalo i ne bude li se našao odgovor na koji način i gdje je pobijeno više hiljada sarajevskih Srba i zbog čega ih je oko 150.000 napustilo ovaj grad, BiH ni u kom slučaju neće moći da računa na prosperitetnu budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana