Komisija za mahinacije

Goran Maunaga

Međunarodna komisija za nestale osobe prevazišla je sav svoj dosadašnji sumnjivi rad donoseći jednostranu odluku da iz BiH u Hag izmjesti DNK laboratoriju, a pogotovo odlukom da preko granice iznese i svih 80.000 bioloških uzoraka, mimo zakona i bez ikakvog odobrenja nadležnih institucija i porodica kojima ti uzorci pripadaju.

 

Tako je dosadašnji sporni način rada te institucije, čiji predstavnici su u BiH imali privilegije, ali ne i odgovornost, došao na naplatu institucijama BiH koje i snose odgovornost za taj povlašćeni položaj ICMP-a.

Jer ta komisija, koja se samoproglasila međunarodnom, sve vrijeme imala je podršku institucija BiH, pored ostalog, i kad je u pitanju bio monopol u DNK analizi tako da se nikako nije moglo desiti da Tužilaštvo BiH naloži da ta analiza bude rađena u banjalučkoj laboratoriji.  

Tek sada, kada su predstavnici ICMP-a po inerciji nastavili da se kao i do sad ponašaju bahato iznoseći bez pitanja i konsultacija s bilo kim DNK laboratoriju, biološke i genetske uzorke te lične podatke članova porodica nestalih, stvoren je veliki problem koji je inicirao oštre zaključke Savjeta ministara.

I još gore - iako je Savjet ministara pozvao ICMP da obustavi sve aktivnosti u vezi s tim, u tom otuđenom centru moći na to se nisu ni osvrnuli, nego su nastavili sprovođenje donesene jednostrane odluke.

Netačna i licemjerna je tvrdnja predstavnika ICMP-a da ta komisija ima pravo na premještanje organizacije u Hag i usput, je li, svih bioloških uzoraka, a da je razlog za to mali broj uzoraka podnesenih u posljednjih 18 mjeseci.

Izgovor za to je i uvođenje novog sistema tehnologije, kao i tvrdnja da je izmještanje u Hag bio uslov donatora te tehnologije.

Da ICMP pokušava da iz BiH izađe bar prividno čist, što je nemoguće, dokaz je nastojanje samoisključenja iz osnivačke strukture Instituta za nestale osobe. Ali u ICMP-u i to rade mimo zakona i međunarodnog Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača. Taj sporazum nastao je uz saglasnost entiteta, pa samo entiteti i mogu da daju saglasnost za izlazak ICMP-a. Eskiviranje i te procedure samo je još jedan prilog mozaiku ICMP-ijevih nezakonitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana