Komentar dana

Željka Domazet
Komentar dana

Koliko je BiH već šesnaest godina pod debelim protektoratom i dirigentskom palicom OHR-a i međunarodne zajednice funkcionisala najbolje govore svakodnevni skandali koji se dešavaju u njenim institucijama.

Oni koji se navodno zalažu za održivost i cjelovitost ove zemlje, neprekidno i u svakoj prilici koriste institucije BiH da nanovo prizovu dirigentske palice visokog predstavnika, drugih međunarodnih institucija i ambasada da im donose zakone, da smjenjuju one koji im nisu po volji i da rade posao umjesto njih.

Skandal Denisa Bećirovića koji je zloupotrijebio konferenciju za novinare i posjetu Mevluta Čavušoglua prizivajući intervenciju međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH da procesuira predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tvrdeći da on "ugrožava teritorijalni integritet BiH", te potom pismo i vapaj predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso da visoki predstavnik i Ambasada SAD treba da donose zakone, nisu ništa drugo do udar na BiH.

Čavušoglu je na evropski način, za razliku od junoše Bećirovića koji traži intervenciju visokog predstavnika i OHR-a za izlaz iz trenutne situacije u BiH, pozvao sve političare u BiH da na način kako to Dodik zagovara, traže kompromis i konstruktivna rješenja jer je to njihov zadatak.

Kako je Bećirović dobio šamar pred javnošću BiH, prva dama Suda BiH krijući se debelo od onih kojima bi trebalo da podnese izvještaje zašto ne dozvoljava da se predmeti ratnih zločina koji godinama stoje u ladicama Tužilaštva BiH i o kojima ona i njeni puleni odlučuju da li će se prenijeti na entitetske sudove, sada bi nanovo da joj visoki predstavnik i ine ambasade dozvole da u slučaju odlaska veselog Valentina Incka dirigentsku palicu o svemu u pravosuđu i Strategiji za procesuiranje ratnih zločina u BiH vodi i dalje ona.

Kako je visoki predstavnik ustoličio i nju i instituciju na čijem je čelu, bude li se i dalje ponašala kao do sada sa stolicom koja se visokom predstavniku debelo drma, mogla bi poći i ona i institucija.

Zaboravila je Kreso da bi debela i nepristrasna rasprava o radu institucije na čijem je čelu mogla da sruši i uzdrma ovu kuću koja je podignuta u logoru gdje su mučeni i ubijani bošnjački neistomišljenici.

Mogla bi Kreso više da se pozabavi činjenicom kako u sudnicama gdje treba da se apotekarski mjeri i presuđuje, otvoreno prijete kojekakvi tipovi novih običaja, govoreći kako ne poštuju zakon ni državu. O tome Kreso ne vodi računa i takvima ne izriče kazne. Takvim stvarima bi u svakoj normalnoj zemlji trebalo da se bavi prvi čovjek suda umjesto da troši vrijeme na kojekakva pisanija i intervencionizam. Skandal majstori poput Bećirovića i Kreso sigurno neće doprinijeti izgradnji BiH nego njenom raspadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana