Komentar dana

Svjetlana Tadić
Komentar dana

Kako danas gleda Evropska unija na Republiku Srpsku i Srbiju pitanje je koje se ove sedmice povlači na teritoriji ove dvije zemlje, ali i šire.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU raspravljali su u ponedjeljak i o jednoj i o drugoj zemlji, iznijeli svoje zaključke, te ostavili da konačnu odluku donese Savjet EU koji zasjeda u petak.

Odnos EU prema Srbima je na prekretnici, a potvrđuju to i dvije činjenice. Prva je da je došlo do ozbiljnih sukoba mišljenja među zemljama EU o tome da li će se Srbiji dozvoliti kandidatski status, jedino protivljenje još samo izražavaju Njemačka i Austrija.

Čak i one nisu eksplicitno protiv kandidatskog statusa, nego više za "privremeni status".

Tako se prvi put u Briselu nije čuo jak glas o nepoželjnosti Srba u zajednici evropskih država.

S druge strane je BiH, o kojoj se takođe u evropskoj prestonici politike raspravljalo u ponedjeljak. I u ovoj raspravi čuli su se stavovi koji do sada nisu na glas izgovarani, a kamoli zvanično saopšteni.

Ali ovaj put je drugačije, stavovi koje je Srpska zastupala i za koje se posljednju deceniju borila, konačno su postali i evropski.

Tako se od evropskih ministara čulo da očekuju da visoki predstavnik uskoro ode iz BiH. Da se oslabi, izmjesti, šta god, samo da nije u BiH.

Zaključili su ministri EU ono što je Srpska već davno govorila, a to je da je mandat OHR-a već davno trebalo da bude ugašen.

Sada je i Evropska unija zaključila da se njihove, odnosno nadležnosti specijalnog predstavnika EU u BiH Pitera Sorensena "preklapaju" sa nadležnostima visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka. Tako se prema njihovom nahođenju treba izvršiti "rekonfiguracija" kancelarije OHR-a.

Ostaje da se vidi još samo odluka koja nas čeka u petak, ali po stavu poslije sastanka ministara inostranih poslova, da se naslutiti da će Srbija dobiti kandidatski status, a BiH, odnosno Srpska odluku o sudbini OHR-a.

Kako god bilo, jasno je da se glas srpskog naroda sa Balkana danas čuje jače, bolje i jasnije u Evropskoj uniji.

Bilo je i krajnje vrijeme, jer to je jedino čemu su sve strukture vlasti, i u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji, posljednju deceniju hitale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana