Komentar dana

Vedrana Kulaga Simić

Ministarstva, agencije, kancelarije, direkcije, instituti i druge institucije na nivou BiH s godinama su postale prave banje za mnoge stranačke uzdanice i simpatizere jer su, osim dobrih radnih mjesta, naišli i na otvorena vrata koja vode ka dobrim honorarima.

Teško da postoji osoba koja može nabrojati sve komisije i radne grupe, a aktivne u ovom momentu, na tom nivou vlasti, a koje su dobile mandat da stave tačku na određene probleme i neriješena pitanja. Uz taj mandat, naravno, ide i novac. I to dosta novca.

Desetine miliona maraka u proteklim godinama završile su u džepovima raznih službenika, poslanika, savjetnika koji su dobili svoja mjesta u komisijama, odborima i radnim grupama, a svojim radom nisu zaslužili ni marke.

Bezbroj raznih komisija i ostalih sličnih tijela mandat je završilo bez rezultata, neki su se usaglasili da je potrebno “nastaviti dalji rad i preduzimati potrebne mjere i radnje u cilju poboljšanja stanja na terenu”, a tek je zanemarljiv broj zapravo i odradio povjereni posao u zadatim rokovima.

Zajedničko za te tri grupe je to što su nagrađeni. Doduše, neki za rad, a drugi za nerad. I tako je pustošenje budžeta, sa samo te stavke predviđene za rad u odborima i komisijama, trajalo godinama. Uz kritike, ali bez odjeka.

Nadležni su malo popustili tek prije nepune tri godine i odlučili da naprave rezove. Usvojen je prijedlog da naknade budu isplaćivane samo onim članovima koji na taj “dodatni” posao idu poslije radnog vremena.

Tim potezom ostavili su u budžetu nešto više od milion KM u odnosu na ranije godine, kada se dijelilo i šakom i kapom, što je definitivno zaštitni znak tog nivoa vlasti u ovoj i ovakvoj BiH u kojoj je, sa druge strane, većina stanovnika na ili ispod granice siromaštva.

Za njih je 1,75 miliona maraka, koliko je lani isplaćeno na ime naknada po osnovu članstva u odborima i komisijama te drugim “pomoćnim” tijelima, nemoguća, nepostojeća brojka.

Iskeširani novac možda i ne bi bio toliko sporan da oni koji su dobili domaću zadaću posao i urade. Ali, to nije tako u većini slučajeva. Čast izuzecima koji ulažu svoj maksimum da znanje ugrade u odluke koje mogu da poguraju naprijed ovu zemlju naspram onima koji u startu dobiju sve, a na kraju to ne  opravdaju.

U narodu se često kaže da, kada neko želi da nešto ostane neriješeno ili da epilog prolongira na neko vrijeme, u tom slučaju formira radnu grupu ili komisiju. Dosta istine ima u toj rečenici, ali i uzalud bačenih para za jednu siromašnu zemlju kakva je BiH. Ili kakvom se predstavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana