Komentar dana

Marijana Miljić Bjelovuk

Najveći poreski dužnici u Srpskoj iz mjeseca u mjesec uvećavaju dug. I takve prognoze, sudeći prema svemu, biće nastavljene i idućih mjeseci. Niko ne radi ništa da bi to bujanje dugova prema Poreskoj upravi RS zaustavio ili pak ublažio da ide sporijim tempom.

Tron među deset najvećih dužnika, koji duguju novac za poreze i doprinose, trenutno drži Univerzitetski klinički centar Banjaluka, koji je sa te pozicije skinuo "Birač" iz Zvornika. Tabela u odnosu na mart nije se mnogo mijenjala. Tu su skoro svi isti. Samo malo izrotirani.

Novina je bolnica "Sveti apostol Luka" iz Doboja, koja u martu uopšte nije bila među prvih deset, a sada je zauzela čak šestu poziciju sa dugom od 11,37 miliona KM. Pridružio im se i "Unis" iz Dervente na začelju kolone sa obavezama prema RS teškim 9,76 miliona.

Sa liste su ispale "Željeznice RS" i Sportsko-fudbalsko preduzeće "Borac" koji su u martu RS bili dužni 10,87 miliona, odnosno 10,93 miliona KM. Te obaveze su se znatno istopile u protekla četiri mjeseca jer su sveli iznos duga  na 4,85 miliona, odnosno 1,82 miliona KM.

Pitanje koje postavlja sebi većina stanovnika RS, jeste kako su uopšte nadležne institucije dopustile, ali i dalje dopuštaju da poreski obveznici gomilaju dugovanja? Zašto pojedinima gledaju kroz prste, dok druge kažnjavaju i za najmanji propust i odstupanje u radu?

Jer glavni krivac za sve su upravo nadležne institucije koje nisu trebale dopustiti da dug dosegne milion, a kamoli više desetina miliona KM. Najveća odgovornost je na njima, pa onda na čelnicima najvećih dužnika.

Upravo zbog toga što pojedini ne rade svoj posao teško možemo očekivati da Srpska naplati dug za poreze i doprinose od strane preduzeća, ustanova i drugih institucija. Kao i uvijek, loptica odgovornosti biće prebacivana samo sa jednih na druge. I dok ta loptica udara odgovorne, budžet RS ostaje bez miliona KM koje bi mogli biti uloženi u poboljšanje životnog standarda.

Na, nadležnim institucijama je da odluče da li će i dalje tu lopticu prebacivati ili konačno početi da rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana