Komentar dana: Traženje nestalih

Sandra Miletić
Komentar dana: Traženje nestalih

Da je traženje i identifikovanje nestalih osoba u BiH posao koji je neopravdano spor i da su sa njim povezane razne manipulacije, nestručnost, propusti, pogreške, pa i nečasne i kriminalne radnje, odavno se zna, a dokaza za to ima mnogo.

Porodice nestalih boraca i vojnika iz Republike Srpske nebrojeno su puta upozoravale na to da nema dovoljne zainteresovanosti ni angažmana nadležnih na traženju nestalih Srba.

Dalje, činjenica je da više od 3.000 tijela stoji neidentifikovano i da bi, ako se nastavi ovakvim tempom raditi, proces traženja i identifikovanja nestalih mogao potrajati još sljedećih 50 godina, za šta će, prema ocjenama stručnjaka, biti potrebno čak 200 miliona maraka.

Da propusta ima pokazuje i to da od 14 tijela, koja je ekshumiralo banjolučko odjeljenje Instituta za nestale BiH u 2009. godini, u devet vreća bile su životinjske kosti.

Posebni su slučajevi oni poput "slučaja Avdo Palić". Rezultati DNK analize, koja je obavljena početkom avgusta 2009. godine, potvrdili su da je tijelo Palića ekshumirano još 2001. godine iz grobnice u Vragolovima kod Rogatice. Prije toga, Srpska je godinama bila izložena optužbama da skriva njegovo tijelo. Što je najgore u cijeloj toj priči, još niko ništa učinio da bi bili procesuirani odgovorni za skrivanje njegovog tijela i manipulacije u vezi sa tim slučajem. Uz to se treba zapitati koliko je još "slučaja Palić".

Stručnjak za traženje nestalih i autor knjige "Sjaj i bijeda ekshumacija Jasmin Odobašić naglašava da je profiterstvo nad kostima mrtvih odavno uzelo maha, te da se proces identifikacija nestalih namjerno odugovlači zbog novca koji je u opticaju".

Zaključak cijele ove priče sasvim je jasan. Nekome očigledno, iz ličnih ili političkih interesa, nije stalo do toga da se taj proces završi, odnosno stalo im je da se odugovlači što je duže moguće. Ili je jednostavno riječ o nečijoj nesposobnosti da taj posao privede kraju. Na ta je pitanja teško odgovoriti.

Ono što se zna je to da je najteže je u svemu ovome porodicama nestalih koje već 15 godina tragaju za svojim najmilijim, a sada valjda treba da čekaju još 20, 30 ili čak 50 godina da ih sahrane.

To u svakom slučaju ne smije da se dozvoli i ovaj posao mora da se privede kraju što je brže moguće. A oni koji su odgovorni za propuste i mahinacije treba da budu kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana