Komentar dana Orić i pravosuđe

Goran Maunaga

Iako Naser Orić poslije hapšenja u Švajcarskoj nije izručen Srbiji nego BiH, to hapšenje pokazalo je nerad domaćih pravosudnih institucija i namjeru da se predmet "Orić" adaktira.

Ipak, sada je izvjesno da će bh. pravosuđe ipak morati da ga procesuira. I ne samo njega, nego i njegove ratne saradnike, njih 41, za koje istraga, kao i za Orića, miruje više od šest godina.

A to mirovanje je dokaz da namjera nije bila da bude zaštićen samo Orić kao komandant, nego da se zločin počinjen nad Srbima srebreničkog regiona ne istražuje, što je zaista jezivo.

Da to nije tako, bila bi otvorena istraga bar protiv nekog od počinilaca zločina.

Ali, pošto je namjera bila njihova zaštita, čak četiri predmeta za Orića i još 41 lice Sud i Tužilaštvo BiH izuzeli su od Okružnog tužilaštva u Bijeljini još 2009. godine. 

Svi ti predmeti, sa svim osumnjičenim, mirovali bi do u beskraj da Srbija nije raspisala potjernicu za Orićem i da ga pedantni Švajcarci nisu uhapsili.

Ti predmeti iskorišćeni su za netačnu tvrdnju da se u BiH vodi istraga protiv Orića da bi on bio izručen BiH.

Ali sada je on tu zaista i mora biti procesuiran, a istraga sprovedena i protiv njegovih saradnika koji se nalaze u tim predmetima.    

Tri su razloga za to, a nijedan od njih, nažalost, nije to što je zločin zaista počinjen. Prvi razlog je to što se Orić poslovanjem, ponašanjem i izjavama zamjerio najjačima, onima koji su ga do sada štitili. Drugi je to što je najavljen referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, a treći to što je otkriveno da četiri predmeta protiv Orića i još 41 osumnjičenog šest godina potpuno miruju, da istraga stoji od momenta kad su preuzeti od bijeljinskog tužilaštva, a da je do novih dokaza došlo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.     

Zato se pojavila nada da bi, čak, Tužilaštvo BiH moglo i da podigne optužnicu protiv Orića i njegovih saradnika, te da tu istu optužnicu Sud BiH potvrdi.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana