Komentar dana: Od PIC-a do PIC-a

Miroslav Fiilipović
Komentar dana: Od PIC-a do PIC-a

U BiH je već utvrđeno pravilo da, uoči svake sjednice političkih direktora Savjeta za primjenu mira u BiH (PIC), dođe do usijanja političke scene – "krize", "zastoja u sprovođenju reformi", "obnove tenzija", učestalih međunarodnih rasprava eksperata za Balkan o stanju i problemima u zemlji...

I tako, tradicionalno, BiH životari od PIC-a do PIC-a. U pauzama između tih sjednica, samo nakratko, kao sunčev zrak usred perioda kiša i poplava, iznenada ispliva mogućnost domaćeg političkog dogovora i kompromisa, ukidanja viza, ispunjavanja uslova za tranziciju OHR-a, napretka na putu ka Evropskoj uniji. Stignu čak i pohvale zvaničnog Brisela.

Međutim, gotovo preko noći, sve se promijeni nagore i priča ponovo vrati u devedesete. Ponovo bude stvorena kriza, američki eksperti za Balkan konstatuju da zemlja ide u krivom smjeru i da je čak moguća obnova sukoba.

To, po automatizmu, ohrabri bošnjačke političare, koji odmah prekidaju sve razgovore sa političarima iz Srpske i zovu u pomoć Evropu, Ameriku, Aziju, Australiju... da "zaustave antidejtonsko djelovanje manjeg entiteta". OHR se u tim trenucima mudro oglašava i Briselu poručuje: "Došlo je do zastoja u sprovođenju reformi i nacionalističke retorike."

Od evropske priče, razvoja vladavine prava i demokratije i   transformacije OHR-a, zemlja, za samo par dana, bude uvedena u situaciju u kojoj se poništavaju zaključci najviših zakonodavnih institucija, smjenjuju politički službenici bez dokaza i istrage domaćih službi, najoštrije sankcioniše politički stav... Sve to se, gle čuda, opet desi pred sjednicu PIC-a.

Pa se, opet, iznenada, pojavi nada u izjavi visokog predstavnika Valentina Incka, dan-dva prije PIC-a, da bi vize građanima BiH mogle da budu ukinute 1. jula sljedeće godine i da je postignut određeni napredak. I da se svim silama, istinski, bori za gašenje Kancelarije na čijem je čelu.

I današnju sjednicu PIC-a dočekasmo sa stavom lidera SDA Sulejmana Tihića da do ukidanja OHR-a "ne treba doći dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom može doći i do sukoba". Prije toga, kakve li slučajnosti, Tihićev nedolazak na sastanke sa liderima SNSD-a i HDZ-a BiH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, portparol OHR-a ocijenio je "hrabrošću i političkom mudrošću".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana