Komentar dana: Inckov udar

Željka Dobrić
Komentar dana: Inckov udar

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uz svoj redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o stanju u BiH prvi put je uputio i specijalni izvještaj koji se odnosi na Republiku Srpsku i zaključke Narodne skupštine RS o referendumu. Izvještaj kojim je prekršena praksa dugogodišnjeg referisanja visokih predstavnika mentorima u Njujorku više podsjeća na optužnicu protiv Republike Srpske nego na diplomatski akt.

Incko je svoj udar na Srpsku opravdao riječima da je na to "primoran zbog ozbiljnosti krize koju su izazvali potezi dijela rukovodstva RS", te da je njegova dužnost da upozori članove Savjeta bezbjednosti na "ozbiljno ugrožavanje Dejtonskog sporazuma".

Koliko je licemjeran Incko je upravo pokazao tim aneksom, kojim za sve loše u BiH kritikuje RS. On tvrdi da, ako se Savjet bezbjednosti i međunarodna zajednica ne pozabave Srpskom "postoji stvarna opasnost od budućih nastojanja podjele zemlje i njenih naroda, što bi imalo šire političke i bezbjednosne posljedice u regionu".

Zanimljivo bi bilo da je Incko napisao i šta se dogodilo kad je suspendovao odluku Centralne izborne komisije BiH i izvršio direktan udar na institucije. Time je Incko pogazio i Ustav i zakone i aminovao nezakonito formiranu vlast, koju su uz podršku međunarodne zajednice sklepali Zlatko Lagumdžija i njegovi "platformaši". Incko ne piše i da je na najgrublji način pogazio izbornu volju Hrvata, čije je legitimne predstavnike zajedno sa Lagumdžijom izbacio iz vlasti.

Zato Incko iznosi nevjerovatne tvrdnje da "odluka o referendumu u RS predstavlja najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma u posljednjih 15 godina" i da "Srpska ruši ustavni poredak BiH".

Pravni poredak je srušio upravo visoki predstavnik kada je nametnuo Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali je to izgleda Incko naprasno zaboravio.

Ključno pitanje je zašto se međunarodna zajednica tako snažno bori protiv referenduma, a ne želi da razmisli o motivu koji je Srpsku doveo u poziciju da nema izbora. Vlast Srpske posljednjih nekoliko godina pokušava da sjedne za sto sa federalnim zvaničnicima i uredi pravosudne institucije na nivou BiH tako da odgovaraju svima, a ne samo Bošnjacima, ali je i to isparilo u zaborav visokog predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana