200 na sat

Nebojša Tomašević
Foto: G.S.

Brza vožnja je kao igra sa sudbinom, a oni koji vole da pritisnu gas možda se osjećaju kao superjunaci na putu, ali asfalt ne priznaje greške i ludovanje za volanom može da završi smrću i bolom.

Tako pjesma “Dvjesta na sat u krivinu, obožavam tu brzinu...”, može da završi opijelom iznad sanduka.

Brza vožnja u samom je vrhu uzroka koji dovode do saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom, ali uprkos tome, na drumovima širom Srpske već godinama je svakodnevna pojava. Represivnija kontrola u vidu sve brojnijih presretača, mobilnih i stacionarnih radara uz pomoć kojih nadležni nastoje da suzbiju ovu negativnu pojavu i dalje ne daje pozitivnu statistiku. 

Da je prebrza vožnji na putevima Srpske i dalje ozbiljan problem, pokazuju najnoviji podaci policije prema kojima je za četiri mjeseca ove godine kažnjeno oko 60.000 vozača koji su nagazili papučicu gasa. 

Uhvaćen je  i rekorder koji je jurio čak 201 kilometar na sat i to na dionici gdje je ograničenje 50 kilometara na čas. Da ovakvih bahatih vozača kod nas ne manjka, govori i podatak policije da je u mjestu Kamičani kod Prijedora radar uhvatio automobil koji je jurio 194 km/sat iako je tu ograničenje 80 km/sat. 

Na trećem mjestu je vozač koji je u mjestu Božinci kod Doboja, gdje je ograničenje 60 kilometara na sat, vozio 192 km/sat. Ovakvi nisu samo ekskluzivitet Srpske već cijele BiH, a tome u prilog govori i slučaj iz Sarajeva, gdje je nesavjesni vozač  brzinom od 140 km na sat projurio kroz dva crvena svjetla u gradu, a društvenim mrežama kruži video-snimak još jednog primjera iracionalno brze vožnje. 

Jedan nesavjestan vozač, vjerovatno da bi se pohvalio, snimio je kako kroz Alipašino polje u tom gradu  vozi čak brže od 200 km na sat, dok je ograničenje brzine ovdje 60 km na sat.  

Ovakvih primjera, s kojima javnost nije upoznata, je vjerovatno mnogo više s obzirom na to da je divljačka vožnja u kasnim noćnim satima oduvijek bila popularna među trkačima i mladima.

Bahati vozači koji se ne obaziru na propise i ne misle o drugima prava su “bomba” na putu koja svojom “eksplozijom” može da ubije ne samo njih već i mnoge druge nevine žrtve. 

Brza vožnja može imati ozbiljne posljedice, uključujući smrt, a zdrav čovjek za tren oka može postati invalid. Zato je važno da svi vozači budu odgovorni i poštuju saobraćajne propise. Ponekad neopreznost za volanom može da pretvori asfalt u platno za krv, suze i bol.

Iako ovakve stvari ne mogu biti iskorijenjene i uvijek će biti bahatih vozača, rješenje za ovaj problem ipak postoji. Ono leži u pojačanom nadzoru nad saobraćajem i pooštravanju kazni za nesavjesne vozače, ali i u edukaciji vozača o opasnostima brze vožnje. 

Takođe, javnost mora biti svjesna ozbiljnosti ovog problema i aktivno se uključiti u promociju bezbjedne vožnje. Samo zajedničkim naporima možemo smanjiti broj nesreća i spasti živote.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana