Kome trebaju popisne laži

Željka Domazet

Popis stanovništva u BiH koji je obavljen prije tri godine, a nakon više od dvije decenije, može sa sigurnošću ponijeti epitet neviđene lakrdije.

Poslije dugo pripremanog popisa i poslije utrošenih desetina miliona maraka, u ovoj zemlji se ni danas ne zna koliko stanovnika broji, koliko domaćinstava ima i ko su joj rezidenti, a ko oni koji su kao stalni stanovnici ove zemlje popisani, a da nikada nisu kročili na njeno tlo.

Da su kojekakve malverzacije i manipulacije u ovoj zemlji moguće nije nikakva tajna, ali kada se o njih okoriste oni koji bi trebalo da kontrolišu da do malverzacija ne dođe, to se zaista ne može progutati, ni aminovati.

Prvi čovjek Evrostata Piter Everers od samog početka priče o popisu stanovništva u ovoj zemlji, koja je ratnim razaranjima i kojekakvim migracionim kretanjima poljuljala prijeratnu demografsku sliku, bio je involviran u popis. Tri godine nakon prebrojavanja i popisa javnosti je saopštio da je popis u skladu sa međunarodnim standardima. Everers i njegov međunarodni tim su od samog početka, pa sve do kraja pratili popis, donosili pravila i kontrolisali cijeli proces. Na kraju su kojekakvim improvizacijama i akrobacijama, da ne bi priznali vlastite greške, konstatovali kako 200.000 stanovnika nije neka cifra da bi popis u ovoj zemlji mogao da se okarakteriše kao neuspio, da su brojke naduvane i da stvari na terenu ne štimaju.

Za Evrostat i Everersa nije nikakav problem što u njegove brojke i brojke Agencije za statistiku BiH ne vjeruje Republika Srpska, za koju su podaci popisa netačni, neupotrebljivi i isforsirani.

Evropa koja, kako tvrdi, želi BiH u svojoj porodici po svemu sudeći baš i nema iskrene namjere. Ako vjeruje onome šta su predočili Everers i Evrostat i priznaje popis kojem ne vjeruje pola ove zemlje, jasno je kao dan da nema baš iskrene želje da dovede u red ovu zemlju. Kako drugačije protumačiti sve to nego upravo kao bacanje šarene laže za lakovjerne, jer nijednoj porodici u kojoj vlada red i preciznost lažne brojke o broju stanovnika ne trebaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana