Kome treba diploma

Dragana Orlović

Koji fakultet upisuješ? Ostaješ li ovdje ili ideš negdje vani na studije? Hoćeš li moći i kako ćeš pronaći posao kada diplomiraš?

To su samo neka od pitanja koja se motaju po glavi gotovo svakog srednjoškolca kada stigne pred kraj đačkih dana.

Dio njih već odavno po završetku srednje škole, (posebno kada su medicinari u pitanju) kreće odmah u potragu za poslom, dok drugi, onaj dosta veći procenat, nastavlja dalje školovanje.

Posljednji podaci Evropske komisije pokazuju da mladi u ovoj zemlji do radnog mjesta lakše dolaze sa završenom srednjom školom nego oni koji su imaju završen fakultet.

Prema rezultatima ovog istraživanja, koje je urađeno u 37 evropskih zemalja, sa mladima iz BiH u najgorem položaju na tržištu rada našli su se i mladi iz Srbije i Rumunije.

U tu neslavnu grupu zemalja u kojima je bolje imati diplomu srednje škole nego završen fakultet svrstana je i Grčka, Hrvatska, Kipar, Portugalija i Rumunija.

Postavlja se pitanje - isplati li se studirati i da li su podaci ovog istraživanja, u stvari, antireklama za sve fakultete. I čemu onda služe fakultetske diplome? Da li su stvarno u pravu oni koji kažu da im diplome većinom skupljaju prašinu dok im se kopije "šetaju" od konkursa do konkursa?

Ili je ovo, ipak, samo još jedan dokaz da se na našim prostorima već godinama kreira loša upisna politika, i to ne samo na fakultetima, već i u srednjim školama.

Prije će biti da je ovo drugo.

Hiperprodukcija određenih kadrova godinama je kod nas prisutna i ni poslije svih masovnih analiza, debata, diskusija i savjeta vrsnih stručnjaka u akademskoj zajednici, ali i cijelom sistemu obrazovanja nije spriječena.

Još se na pojedinim fakultetima pri kreiranju broja primljenih studenata isključivo vode željama svršenih srednjoškolaca, a ne stvarnim potrebama tržišta rada.

I sve dok bude tako ne treba da se čudimo izvještajima sa podacima da je lakše naći posao sa srednjom školom, umjesto sa završenim fakultetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana