Kome smeta Zubac

Željka Domazet

Da su očito nekim krupnim ribama zasmetale sve istrage i rad Agencije za istrage i zaštitu BiH potvrđuje neviđena hajka koja se od samog imenovanja pa do današnjeg dana provodi protiv direktora SIPA, Gorana Zupca.

Činjenica je da je ova agencija upravo pod dirigentskom palicom Zupca uradila najviše posla i postigla zavidne rezultate kojih se ne bi postidjele ni mnogo starije ni opremljenije agencije ove vrste u svijetu. To što ih Tužilaštvo BiH nije nikako moglo pratiti i što je počesto bacalo klip u točkove na putu SIPA to je već očita činjenica koja je dovela do animoziteta prvog čovjeka Tužilaštva Gorana Salihovića upravo prema Zupcu. Pod njegovom dirigentskom palicom je prekinuta istraga protiv Šemsudina Mehmedovića, ali je zato pokrenuta protiv Zupca. Mehmedović je nakon hapšenja Salihovićevim potezom pušten na slobodu a predmet protiv njega prebačen na kantonalni nivo i to upravo u kanton u kome Mehmedović vedri i oblači, dok bi Zupca ako ikako može strpao iza rešetaka. Upravo je Salihoviću odmah na startu kada je ustoličen na funkciju glavnog tužioca zasmetala zgrada SIPA koja je kako tvrdi kao "Pentagon" dok je ona u kojoj je on neugledna i skučena. Tek toliko o mjerilima rada i vrijednosti jer valjda bi trebalo da zna da instituciju ne čini zgrada nego ljudi koji u njoj rade.

No kako su mnogi Salihovićevi potezi osujećeni i kako različitim smicalicama i podmetanjima nije uspio da zaustavi profesionalnost prvog čovjeka SIPA krenuo je preko svojih poslušnika poput tužioca Miroslav Markovića, a ovaj preko zamjenika ministra bezbjednosti Mladena Ćavara da Zupcu onemoguće pristup tajnim podacima i na taj način obezglave SIPA. Marković koji je u Tužilaštvu poznat kao čovjek koji nijednu istragu nije doveo do kraja i Ćavar koji se jedino konsultuje sa svojim stranačkim šefom Zlatkom Lagumdžijom zakuvali su novu ujdurmu svojstvenu samo BiH gdje se profesionalnost kažnjava a kojekakve smutnje i smicalice nagrađuju.

Zemlja u kojoj se profesionalizam sankcioniše, uspjesi kažnjavaju a diletantizam i neprofesionalnost tolerišu i nagrađuju ne može ni očekivati da se obračuna sa kriminalom koji joj je odavno postao epitet i sastavni dio. Sve dok se ne sasiječe takav pristup BiH sigurno neće napraviti nikakav iskorak nego srljati u ambis dok mu ne dotakne dno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana