Kome gradimo

Vedrana Kulaga Simić

Brojnim opštinama i gradovima u RS posrećilo se unazad nekoliko mjeseci da brže-bolje podignu uslove za život i rad svih onih koji još na tim adresama vide sebe u bližoj ili daljoj budućnosti.

Lokalne zajednice dobile su značajnu finansijski injekciju od susjedne Srbije, koja je u dva navrata ukupno donirala oko deset miliona evra za realizaciju bitnih projekata za njihov razvoj, a potom je uslijedila raspodjela novca od klirinškog duga Rusije, koji je ovo podneblje čekalo godinama.

Ukupan paket novčane pomoći premašuje 50 miliona maraka, a sada su na potezu lokalne vlasti da, u skladu sa dogovorom, usaglašene projekte dovedu do kraja.

Iz liste projekata je vidljivo da bi brojni dotrajali objekti u opštinama i gradovima trebalo uskoro da osvanu u novom ruhu, počevši od škola, bolnica i domova, da će u mnogima biti izgrađene nove sportske dvorane, popravljeni putevi.

Određeni projekti se već realizuju. Neki od njih će, u znak zahvalnosti za pomoć, nositi naziv “Srbija” i “9. januar”, ali na kraju krajeva to možda i nije važno koliko je važno da se nadležni potrude da danas, sutra ima ko da dođe na ovaj ili onaj trg.

RS je, kao i zemlje u okruženju, zahvatio talas odlazaka ljudi koji trbuhom za kruhom svakodnevno pakuju kofere i okreću leđa ognjištu ili sredinama gdje su proveli dio života. I to treba da brine sve te da što prije pređu na jasne poteze da bi sačuvali ovo malo stanovništva pod ovim dijelom neba.

Za svaku pohvalu je što su lokalni čelnici odlučili da novac usmjere u svoj razvoj i pruže bolje uslove za školovanje i liječenje svojih sugrađana.

Jasno je da su mnogi školski objekti dotrajali, da djeca na mnogim adresama nemaju neke osnovne stvari, a situacija je slična i u bolnicima i domovima zdravlja širom Srpske.

Sada je stvorena prilika da se stanje podigne na viši nivo, da započeti projekti dobiju epilog, a novi kamen-temeljac. Projekti višemilionske vrijednosti su odobreni, a imajući u vidu da je izborna godina, po starom dobrom običaju ćemo se naslušati još dosta o projektima pred vratima. Ali svaki od njih je, bilo da je predizborni ili izborni, dobar ako se završi na dobrobit građana.

Srpskoj je potreban razvoj, a ne masovna prepucavanja iz dana u dan i samo u slučaju takvog epiloga možemo reći da su ovi i svi budući projekti uspješno realizovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana