Kom OBA, kom sloboda

Darko Gavrilović
Kom OBA, kom sloboda

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH od kada je raskrinkana afera prisluškivanja potpuno je izgubila kompas i pokušavajući da opravda svoje nelegalne akcije srlja iz gluposti u glupost.

Glupost prva. OBA se zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) potpuno amaterski upustila u nevjerovatnu avanturu nelegalnog prisluškivanja više od 5.000 telefonskih brojeva stanovnika BiH. Da nisu glupo naivni čelnici OBA bi znali da afera takvih razmjera ne može vječno ostati pod velom tajne čemu su se očigledno nadali.

Glupost druga. Kada su "Nezavisne novine" objavile spisak prisluškivanih brojeva OBA je počela sa nevjerovatnim pritiscima i nevještim manipulacijama. Saznavši da su raskrinkane njihove dugogodišnje nelegalne aktivnosti OBA je putem medija kojim diktira tekstove pokušala da nametne tezu da su krivično djelo počinili novinari koji su objavili ovu aferu, a ne oni koji su je proizveli.

I polupismenim situacija je jasna kao dan. Zadatak novinara je da pravilno i objektivno informišu javnost, pa i o zloupotrebama institucija i agencija vlasti. Jedini problem je ako novinari izmisle podatke što, naravno, nije slučaj u ovoj aferi.

Glupost treća. Pod pritiskom OBA Tužilaštvo BiH je pokrenulo sramotnu istragu protiv "Nezavisnih novina" zbog objavljivanja prisluškivanih brojeva. U Tužilaštvu su doduše stidljivo prevalili preko jezika da se "istraga vodi i u suprotnom smjeru" vjerovatno da ne bi dodatno uzrujavali već potresene priučene špijune otuđenog centra moći koji nikome ne polaže račune za svoj (ne)rad i nezakonitosti.

Glupost četvrta, vjerovatno ne i posljednja. Do vrhunca montiranja, bezobrazluka, amaterstva i pritiska na medije u režiji čelnika OBA došlo je iznošenjem optužbi da "Nezavisne novine" ni manje ni više nego ruše ustavni poredak BiH! Besmislenim tvrdnjama OBA je ponovo izašla iz svog mandata i pokazala neozbiljnost. Nedopustivo je da se jedna institucija stavlja iznad svih drugih i zloupotrebom svojih ovlašćenja bez argumenata iznese tako tešku kvalifikaciju. Nije OBA ni Tužilaštvo, ni Sud BiH da optužuje i presuđuje da neko ruši ustavni poredak.

Umjesto lažnih optužbi čelnici OBA bi trebalo da odgovore zbog čega su kao okorjele kriminalce prisluškivali 5.000 građana ove zemlje. Ali i da čelni ljudi ove Agencije shvate da ovo nije 1948. i da je vrijeme slanja na Goli otok na osnovu lažne izjave jednog svjedoka davno prošlo. Ukoliko se ne saberu, mogli bi uskoro da se vrate svom bazičnom "Armani" biznisu, preprodaji po Italiji kradenih markiranih odijela u sarajevskim buticima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana