Kolko košta jedan reket?

Goran Maunaga
Kolko košta jedan reket?

Mafijaški kvazinovinari, poznati dugogodišnji reketaši, članovi poznate novinarske kriminalne hobotnice od kojih niko nema oraha u džepu ali zato ima stotine hiljada "reketiranih" evra, ucjenjivači koji su za ćutanje o kriminalu naplaćivali i po 20.000 evra, lažni istraživači koji za novac pljuju po poštenim ljudima, a štite kriminalce...

Tako bi otprilike glasila najava priloga glavnog urednika emisije "60 minuta" Federalne televizije i većine njegovih novinara - istraživača, ali samo u slučaju kad se radi o nekoj kvalitetnoj medijskoj kući, uspješnom privrednom preduzeću ili poštenom akcionarskom društvu. Protiv kojih je sve to naručeno.

Kao, na primjer, u slučaju kada HT Eronet Mostar od njih naruči da kriminalizuju suparničke "Bh. Telekom" i "Telekom Srpske".

Riječ je o najaktuelnijem primjeru zbog krivične prijave o pronevjeri 100 miliona KM u HT Mostar u kojoj se spominju Bakir Hadžiomerović, Sanjin Bećiragić i Zvonimir Jukić. Ranije je bilo bezbroj sličnih priloga u njihovoj emisiji, pa naravno i onih koji su se odnosili na medije, njihovo funkcionisanje i urednike i novinare zaposlene u njima.

Kažem, tako bi glasila ta najava u izvođenju tih koji sebe nazivaju novinarima istraživačima. Ja se ove najave odričem, iako već sada ima mnoštvo dokaza da je sasvim relevantna.

Ali dok se sve nabrojano sudski ne dokaže, dok ne bude donesena pravosnažna i izvršna presuda o ljudima koji su osumnjičeni, nemam ništa sa njom. Pa možda ni onda kad padne presuda. Jer, najava sa početka ovog komentara može se, i moći će se uvijek pripisati samo individuama koje nemaju veze sa novinarstvom.

Zato ne želim da imam ikakve veze sa tom i sličnim najavama i komentarima, a Hadžiomerović i njegova ekipa, sigurno je, nastaviće to da rade u istom "stilu". I to naročito sada, kada tri policijske agencije u tri zemlje istražuju razmjere korupcije i kriminala u HT Eronetu Mostar.

Toliko o, sada već nekadašnjoj istini, da su novinari savjest društva. Samo je sreća što još uvijek, ipak, nismo svi isti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana