Kolateralna šteta

Milijana Latinović

Da je domaća privreda po ko zna koji put kolateralna šteta političkih prepucavanja potvrđuje najnoviji potez dvije firme iz FBiH koje su prekinule saradnju sa jednim preduzećem iz Srpske, uz obrazloženje da neće da pomažu Republiku Srpsku.

Politička situacija koja ključa iz dana u dan, sudeći prema ovom slučaju, prijeti da se prelije i na privredu, što nikome ne bi donijelo ništa dobro. Saradnja svih privrednika u oba entiteta i Brčko distriktu preduslov je za ekonomski napredak zemlje i to bi trebalo svi da imaju u vidu ukoliko razmišljaju o kakvoj-takvoj budućnosti i napretku. A nije ovo prvi put da politički interesi ljuljaju temelje privredne saradnje. Vatra na kojoj je ključao politički lonac između Beograda i Prištine, isto tako je opekla i privrednike iz BiH. Zarad političkih interesa Priština je u novembru 2018. godine uvela takse od 100 odsto na sve proizvode iz Srbije i BiH i tako bukvalno zatvorila tržište samoproglašenog Kosova za naše privrednike. Iako nije veliko, to tržište je privrednicima iz Srpske i FBiH i te kako značajno, jer je jedno od rijetkih na kojem ostvaruju suficit. Problemi su trajali do aprila prošle godine, a samo privrednici znaju sa kolikom mukom su uspjeli ponovo da vrate svoje proizvode na police tamošnjih marketa, jer jednom izgubljena pozicija na nekom tržištu teško se vraća. Sve to što se dešavalo tada nijemo je posmatrala i Evropa i svi apeli da se stane u kraj samovolji prištinskih političara prolazili su neopaženo. A mi noge polomismo da stignemo u Evropu. To je samo jedan od primjera kako se koplja lome na “leđima” privrede kad god su političari glasniji od privrednika. Znajući kroz kakve probleme su prolazili tada, privrednici bi trebalo da se izdignu iznad političkih turbulencija i nastave da rade najbolje što mogu.

Svaka lokalna zajednica u BiH u većoj ili manjoj mjeri muku muči da zadrži omladinu, da ne idu svi trbuhom za hljebom u razvijene zapadne zemlje. I gotovo na svakom pedlju ove zemlje muke radnika, privrednika i poljoprivrednika iste su, kako da opstanu i ostanu na djedovini, da sa svojih deset prstiju zarade koru hljeba. Bez obzira na politička dešavanja svako od njih će i danas i sutra zasukati rukave i na njivi ili u fabrici raditi i po nekoliko časova da bi zaradio platu koja počesto nije dovoljna da pokrije osnovne životne potrebe jedne porodice.

Zbog svega toga svi koji drže konce u svojim rukama u ovoj zemlji trebalo bi da stanu na loptu i zasuču rukave da bi unaprijedili privredni ambijent, pružili priliku investitorima i obezbijedili nova radna mjesta. Krajnje je vrijeme da zaštite domaće i stanu u kraj raznim mešetarima koji ovu zemlju zatrpavaju raznim smećem, zbog kojeg propadaju domaći proizvodi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana