“Kolateral”

Veljko Zeljković
“Kolateral”

Rat u Ukrajini promijenio je sve, stvarajući na globalnom nivou neviđeni, ali reklo bi se i kontrolisani haos. Pored toga što je izazvao veliku energetsku krizu, doveo je i do rasta inflacije, koju, kako stvari stoje, za sada ne mogu suzbiti ni restriktivne mjere centralnih banaka.

Ove mjere lančano utiču na sve veću recesiju u evrozoni i SAD, zbog čega je sve izvjesnija i stagflacija - za države “smrtonosna” kombinacija inflacije i recesije. Srednja klasa polako nestaje, a nezaposlenost i zaduženost rastu. S druge strane velike naftne, ali i kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom oružja, zadovoljno trljaju ruke, bilježeći prihode koji su nekoliko puta veći od prošlogodišnjih. Tu prije svega prednjače one iz SAD, Velike Britanije i Norveške.

Rat je, međutim, doveo i do toga da je riječ demokratija postala nešto što nema gotovo apsolutne veze s njenim izvornim značenjem. Baš kao i riječi pravo i pravda, ali je i “solidarnosti” dato jedno sasvim drugačije značenje, koje se graniči sa mazohizmom prema sopstvenom narodu. Sve je usmjereno na stvaranje nekog novog svjetskog poretka i crtanja novih granica. Prije nego što se završi rat u Ukrajini, zapadne zemlje žele što prije postaviti atlantičku željeznu zavjesu prema Rusiji. Žuri im se, te su pojačani pritisci na balkanske zemlje. Osmišljena je Evropska politička zajednica, koju bi pored zemalja EU trebalo da čine i balkanske. Krajnji cilj - usklađivanje spoljnih politika sa onim restriktivnim briselskim.

U igru se sve više uključuje i Njemačka, koja ne želi propustiti ovaj haos kako bi se strateški bolje pozicionirala na ovim našim prostorima. Diplomatska ofanziva Berlina praćena je otvorenim ucjenama i prijetnjama upućenim na adrese Banjaluke i Beograda. U Bundestagu se usvajaju razne rezolucije o BiH koje direktno ruše Dejtonski sporazum, dok se od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova, kako bi Putinu i Rusiji izbili kao argument “kosovski presedan”. A onda su zaprijetili i da će uvesti vize za građane Srbije, jer ona navodno zajedno sa Rusijom vodi nekakav hibridni rat protiv EU. Prema riječima ministarke inostranih poslova Njemačke Analene Berbok Rusija bi mogla pokušati da podijeli zapad koristeći izbjeglice i optužila je Srbiju da pušta veliki broj migranata bez viza. Sumrak razuma. Na drugi način se ne mogu opisati riječi Berbokove. “Ne proizvodi” Srbija migrante i ne “izvozi ih”, već su oni nusprodukt upravo dosadašnjih politika tog istog Zapada. Baš kao i u slučaju “kosovskog presedana i rata u Ukrajini. U tim njihovim igrama uvijek su “mali” najviše stradali, postajući “kolateral”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana