Kolaps privrede

Marijana Miljić Bjelovuk

Stanje privrede u Srpskoj iz godine u godinu sve je teže i privrednici se nalaze na ivici same propasti, jer se njihovi gubici mjere milijardama maraka.

O tužnoj slici privrednika u Srpskoj svjedoči i podatak da je akumulirani gubitak u privredi lani iznosio 4,3 milijarde KM i veći je za čak 30,3 odsto od akumuliranog gubitka godinu ranije.

Očigledno je da je ekonomska kriza u prošloj godini dokrajčila ionako krhku privredu Srpske, koja, sada već izvjesno, u skorije vrijeme neće “stati na noge” i pokazati prve znake oporavka.

Prevelika zaduženost znak je da privrednici ne mogu da otplaćuju svoje kredite, jer odobravajući reprograme i dodajući nove kamate privrednici ulaze samo u “začarani krug” dugovanja, iz kojeg se ne vidi izlaz.

Prema statističkim podacima, tonjenje privrede nastavljeno je i u ovoj godini, jer je u prva četiri mjeseca, prvi put u posljednjih deset godina, ostvaren pad industrijske proizvodnje od 3,7 odsto.

Međutim, u istom periodu ostvarena je i manja stopa izvoza uz istovremeni rast uvoza, što je dovelo do smanjenja pokrivenosti spoljnotrgovinske razmjene za sedam odsto.

Očigledno je došlo “pet do 12” da se konačno preduzmu neke mjere, a sigurno je da je privredi potrebna pomoć nadležnih institucija i Vlade RS, jer je već svima jasno da se sa 4,3 milijarde maraka akumuliranog gubitka mnoga preduzeća nalaze pred samom granicom likvidacije.

Kako privrednicima tako i nadležnim institucijama, ali i samim radnicima, jasno je da će u Srpskoj, ukoliko se nastavi ovakav tempo, “katanac na vrata” staviti i ona preduzeća koja su koliko-toliko dobro poslovala.

To će svakako povećati ionako prevelik broj nezaposlenih.

Međutim kolaps privrede mogao bi za sobom svakako povući i negativne posljedice po bankarski sektor i javnu potrošnju.

Vlada RS trebalo bi što prije da donese mjere i izgradi sistemski okvir opravka privrede u Srpskoj, jer jedino na taj način može se spriječiti njeno dalje “potapanje” i dodatno akumuliranje nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana