Kolaps - dijagnoza zdravstva

Dragana Orlović

Koliko god pojedinci bili gluvi i slijepi za ove nemilosrdne cifre, one su, nažalost, realnost. I na kraju, šta priznanje poput ovoga da nema para znači nekome kome je liječenje prijeko potrebno

Tik-tak, tik-tak... Odjekuje jednoličan zvuk iz pravca zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj.

Vrijeme nemilosrdno ističe, dok ova oblast tone u sve veće i veće finansijske probleme. Koliko je alarmantno, čuju penzioneri, čuju zaposleni u zdravstvenim ustanovama, čuju obični radnici... Čuju svi!  Ali pitanje je da li čuju ili se prave da ne čuju oni koji bi to trebalo da čuju?!

Da li je finansijski neodrživ, suvišno je i pitati.

Na to čak upozoravaju i iz samog Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji u analizi održivosti finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srpskoj u 2012. godini ističe da zdravstvenim ustanovama nedostaje sve više novca. Jedan od glavnih razloga za to je, kako ističu, pad prihoda od doprinosa, koji je samo u prvom polugodištu 2012. godine iznosio 15,29 miliona maraka u odnosu na plan.

Ipak, koliko je situacija alarmantna, dodatno pokazuje i podatak da za održivo finansiranje zdravstvene zaštite i drugih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, te zadržavanje postojećeg obima i sadržaja prava osiguranika i visina plata zaposlenih u zdravstvu nedostaje minimalno 127,3 miliona maraka.

Kako riješiti probleme, kako ih prevazići?

Ne znaju ni u samom Fondu, gdje, jednostavno, u svojim analizama navode da se postojeći problemi finansiranja ne mogu riješiti uštedama i racionalizacijom pojedinih troškova zdravstvene zaštite, kao što se to pokušava učiniti.

“Problemi su sistemskog karaktera i njihovo rješavanje prevazilazi ingerencije Fonda zdravstvenog osiguranja RS”, navedeno je u analizi. Samim tim rečeno je sve!

Jedno pitanje se nameće, i meni, a i vama sigurno, a to je kako će se ovaj problem u vezi sa nedovoljnim prihodima Fonda manifestovati.

I to je lijepo u analizi objašnjeno, a i logično -  kašnjenjem pri plaćanju obaveza, odnosno povećanjem neizmirenih obaveza, što prijeti potpunom destabilizacijom zdravstvenog sistema.

Koliko god pojedinci bili gluvi i slijepi za ove nemilosrdne cifre, one su, nažalost, realnost. I na kraju, šta priznanje poput ovoga da nema para znači nekome kome je liječenje prijeko potrebno?

Sve nas to opet vraća na šta drugo, osim na onaj jednolični zvuk... Tik-tak, tik-tak...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana