Koji Tegeltija?!

Darko Momić

Predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija uhvaćen je u nedopuštenoj, ali ne i nezakonitoj, radnji kada se uz posredovanje inspektora SIPA Marka Pandže sastao sa biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem, kome je nemušto obećao da će ubrzati njegov predmet pred Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo, odnosno kod glavnog tužioca tog tužilaštva Dalide Burzić.

Nedopuštenoj zato što predsjednik VSTS-a nema šta da traži sa bilo kojom strankom u bilo kojem sudskom postupku, jer se to smatra neprimjerenim kontaktom i radnjom, kojom se dovodi u pitanje nezavisnost pravosuđa. Ali nije nezakonito, jer ne postoji precizan član zakona koji to striktno zabranjuje, tako da istražni organi, kada je riječ o “inkriminišućem” video-snimku objavljenom prošle sedmice, nemaju osnova da protiv njega podnesu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ili krivičnu prijavu. Drugim riječima, Tegeltija nije postupio moralno, ali nije ni nezakonito, a pošto se u BiH zbog kršenja moralnih normi ne ide u zatvor, već na viši položaj i drugu funkciju, prvi čovjek VSTS-a nema razloga da se brine za svoju sudbinu.

S druge strane, inspektor SIPA Marko Pandža, koji se vidi na snimku kako fino uzima 2.000 maraka za “potkivanje”, vjerovatno će morati da se pozdravi sa svojom policijskom karijerom. Vjerovatno mu neće pomoći ni ako bude utvrđeno da je biznismen Nermin Alešević, što je gotovo sigurno, nezakonito napravio pomenuti video-snimak, jer ko god bude vodio istragu neće mu biti teško da dokumentuje i dokaže da je Pandža zaista uzeo pare od Aleševića. Da li će inspektor u svoju odbranu i dalje tvrditi da je novac uzeo da “potkuje” predsjednika VSTS-a i kako će to dokazati, teško je reći, ali po svemu do sada viđenom reklo bi se ipak da Tegeltija nije vidio ni marke, bar od onih 2.000 KM sa snimka.

U svakom slučaju, saga Tegeltija će se nastaviti, jer oni koji su ga naciljali sigurno neće tako lako odustati. Bilo bi dobro kada njihov cilj ne bi bio samo da njega uklone sa funkcije, već da pravosuđe u BiH konačno postane nezavisno i počne da sudi ni po babu, ni po stričevima. Međutim, paradoks je u tome što postoje ozbiljne indicije da iza cijele priče (i snimka) stoje, odnosno da se sve odvija uz znanje i blagoslov onih koji su vršili reformu i koji su najodgovorniji za stanje u pravosuđu, dakle stranaca.

A bilo bi lijepo kada bi priznali da njihova reforma nije uspjela, jer bi to bio prvi korak ka priznanju da nije uspio njihov projekat po imenu BiH. Tegeltijina funkcija je mala cijena za takvo priznanje. Makar se on zvao i Zoran, a ne Milan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana