Koga sluša OBA?

Željka Domazet

Da sa obavještajno-bezbjednosnim sektorom u ovoj zemlji nije baš sve kako valja pokazuju i afere sa navodnim prisluškivanjima, prvo zvaničnika Srbije, a sada i Hrvatske.

Da li OBA prisluškuje ili ne prisluškuje zvaničnike susjednih zemalja, očigledno ne zna ni ministar bezbjednosti ove zemlje, koji u istom danu, u roku od dva sata, prvo potvrdi da OBA prisluškuje zvaničnike Hrvatske, a onda demantuje sam sebe.

U svakoj ozbiljnoj zemlji obavještajni sektor mora biti pod budnim okom parlamentaraca i ne bi smjelo da se desi da bude bez ikakvog nadzora i da radi po preporukama nekih političkih partija ili pojedinaca. Prisluškivanje je i suviše ozbiljna stvar da bi se time bavilo bez ikakvog nadzora i kontrole.

A kod nas ne samo da se ne zna ko koga prisluškuje, nego u OBA direktor i njegova dva zamjenika ne komuniciraju jedni sa drugima. Uz to je smijenjen je predsjedavajući komisije čiji je zadatak nadzor nad tom agencijom, a komisija, otkako je ostala "obezglavljena" ne radi nikako.

Da je u ovoj zemlji isuviše javašluka u obavještajnom sektoru upozoravao je upravo sada bivši predsjedavajući Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA Nikola Špirić.

On je u više navrata upozoravao na paralelizam u obavještajnom sektoru i da to može ugroziti ionako krhke odnose u ovoj zemlji, kao i odnose BiH sa susjedima.

Ne bez razloga o tome šta radi OBA prema zvaničnicima Hrvatske raspravlja i Sabor Hrvatske, a BiH i njeni zvaničnici još ne nalaze za shodno da ozbiljno rasprave o tome da li OBA prekoračuje svoja ovlašćenja ili ne.

Na nelegalna prisluškivanja upozorili su i visoki zvaničnici pravosudnih institucija, ali ni to nije bio razlog da se u ovoj zemlji razmotri i razjasni šta i kako OBA radi.

Ne bude li ova zemlja konačno rad institucija, a u prvom redu OBA, svela u ustavne i zakonske okvire, obavještajni sektor će i dalje ostati institucija koja će remetiti odnose ne samo u ovoj zemlji nego i odnose ove zemlje sa susjedima. Sve do tada bićemo u prilici da slušamo zvaničnike koji izjavama demantuju sami sebe, što je najbolji dokaz da nikakvog reda u ovoj zemlji nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana