Koga predstavlja Bakir Izetbegović

Goran Maunaga

Izetbegović obraćajući se, kako je naveo, "našim prijateljima koji se bore u Siriji" nije iznio stavove ni većine samih Bošnjaka. Zato bi mu, umjesto funkcije koju ima u BiH, više pristajala funkcija državnika neke od arapskih zemalja

Pošto je Bakir Izetbegović na zasjedanju Generalne skupštine UN u četvrtak govorio u lično ime iznoseći samo svoje, individualne stavove o problemima u arapskom svijetu spominjući BiH samo ovlaš, ne treba mu, bar u ovom komentaru, ni spominjati funkciju na kojoj se nalazi.

Slijedeći put i drsko ponašanje Harisa Silajdžića i Zlatka Lagumdžije, Izetbegović je na isti način kao i oni nastavio da krši Ustav BiH zanemarujući način funkcionisanja Predsjedništva BiH, nipodaštavajući stav predstavnika naroda u BiH, poništavajući samu BiH.

Radi se, čak, o tome da Izetbegović obraćajući se, kako je naveo, "našim prijateljima koji se bore u Siriji" nije iznio stavove ni većine samih Bošnjaka. Zato bi mu, umjesto funkcije koju ima u BiH, više pristajala funkcija državnika neke od arapskih zemalja.

Time je on potvrdio da je i prethodni put, počekom avgusta, kad je Lagumdžiji bez saglasnosti Predsjedništva dao instrukciju o glasanju za rezoluciju o Siriji, a ovaj je hitno prenio predstavniku BiH pri UN, zajedno s Lagumdžijom prekršio Ustav.

Ova, još jača, potvrda protivustavnog djelovanja snažan je dokaz da takva BiH ne može i, uz takav odnos najviših zvaničnika zajedničkih institucija, i ne treba da postoji. 

Osim toga, Izetbegović je govorio kao da je BiH arapska zemlja. Ovdje treba postaviti pitanje ko mu je dao mandat za to i ima li on, zaista, podršku Amerike, Evrope, u tom svom naumu predstavljanja BiH kao njegovog ličnog kalifata.

Ne treba sumnjati u to da Izetbegović za takav svoj radikalizam i namjeru rušenja BiH kao države ravnopravnih naroda ima punu podršku Turske. Radi se o instrukcijama dobijenim od te sile.

Ali tako gruba zloupotreba povjerene mu funkcije najviše će štetiti samoj BiH. Nije problem da predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH počnu sa vođenjem tri paralelne spoljne politike na način Izetbegovićevog jednostranog istupa, ali u tom slučaju treba da je jasno da su do toga doveli isključivo Izetbegović, Lagumdžija, Silajdžić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana