Kodeks ponašanja

Vedrana Kulaga
Kodeks ponašanja

Izmjene Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentu BiH, koje sa sobom nose i kazne za nedolično ponašanje onih koji tamo sjede, uskoro stižu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Parlamentarci će ubuduće morati više da paze na "jezike" i manire. Naravno, pod uslovom da ne žele dio plate ili paušala da ostave Parlamentu.

Novčana kazna, prema novom, izmijenjenom kodeksu, može se izreći jednokratno do 70 odsto mjesečnog paušala parlamentarcima koji nisu u radnom odnosu, odnosno do deset odsto mjesečnih primanja onima koji su stalno zaposleni.

Iako do sada nije bilo ozbiljnijih i značajnijih prekršaja Kodeksa ponašanja, dodatna preventiva nije na odmet, posebno ako se zna koliko adrenalina može da proizvede jedno parlamentarno zasjedanje.

Da ne bi bilo zabune, Parlament i treba da bude mjesto na kojem trebaju i moraju da se čuju različiti, pa i suprotstavljeni stavovi, jer na kraju, tome i služi. Ali i oni koji su od naroda dobili povjerenje da tamo sjede i da se u ime tog istog naroda izjašnjavaju, moraju da imaju i neka pravila ponašanja. A, ako se njih ne pridržavaju, i treba da budu kažnjeni.

Oštre rasprave, diskusije i monolozi od sada će vjerovatno biti mnogo promišljeniji, ako parlamentarci nad glavom budu imali još jedan vid savjesti - kaznu, i to od plate.

A jasno je da je to ono što većinu najviše boli.

Jasno je da još ima onih koji vjeruju da je bolje spriječiti nego liječiti, ali se s druge strane postavlja pitanje kako to da poslanički mandat sam po sebi ne znači i ponašanje prema ustanovljenim društvenim normama, kodeksima ponašanja samog društva i naravno, institucije u kojoj se radi?

S obzirom na to da se u ovoj zemlji ništa ne podrazumijeva, pa samim tim i lijepo ponašanje u određenim situacijama i prilikama, ne čudi što se i donose ovakvi kodeksi.

Nadajmo se zato da će Dom naroda Parlamenta BiH na idućoj sjednici usvojiti predloženi izvještaj o izmjenama i dopunama Kodeksa ponašanja poslanika i delegata, jer je Parlament BiH, ipak, njena slika i prilika zemlje, a parlamentarci bitan dio cijele slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana